Suszone śliwki mogą pomagać chronić zdrowie osób poddanych radioterapii

Okazuje się, że smaczna przekąska może chronić przed utratą kości wywołaną ekspozycją na promieniowanie jonizujące, a tym samym zabezpieczać przed osteoporozą.
Naukowcy w Teksasie przetestowali na myszach wystawionych na promieniowanie jonizujące działanie różnych środków przeciwzapalnych oraz związków chemicznych, w tym aspiryny, witaminy E oraz ibuprofenu.
Eksperyment pokazał, że największą skuteczność w redukcji ekspresji genów Nfe2l2, Rankl, Mcp1, Opg and TNF-α związanych z łamliwością struktury kości, a tym samym zapobieganiu negatywnych skutków narażenia na promieniowanie, wykazują właśnie suszone śliwki, choć naukowcy jeszcze nie są w stanie określić dlaczego tak się dzieje.
Z pewnością owoce te mają wysoką zawartość polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, chroniące utracie struktury kości narażonej na szkodliwe promieniowanie. Odkrycie to może okazać się pomocne nie tylko dla pacjentów poddanych radioterapii, ale także ofiar wypadków związanych z promieniowaniem nuklearnym czy osób pracujących w przestrzeni kosmicznej.