Likopen może chronić przed rozwojem raka prostaty

Likopen jest głównym składnikiem przeciwrakowym pomidora, to związek należący do rodziny karotenoidów, nadający pomarańczową, żółtą i czerwoną barwę wielu owocom i warzywom.
Z dotychczasowych obserwacji wynika, iż likopen może przeciwdziałać rozwojowi nowotworu prostaty w skutek zakłócania sygnałów pewnych grup hormonów zaangażowanych w przerost tkanki tego gruczołu. Jako, że związek ten magazynuje się w największym stopniu na poziomie prostaty, jego cząsteczki są idealnie usytuowane do zapobiegania ewentualnemu rozwojowi komórek rakowych. Włochy, Meksyk oraz Hiszpania są największymi konsumentami pomidorów, w krajach tych odnotowuje się niższy procent zachorowań na raka prostaty niż np. w Ameryce Północnej. Z przeprowadzonych badań (Physicians Health Study), w których wzięło udział 22 071 lekarzy, wyodrębniono 578 mężczyzn chorujących na nowotwór prostaty w grupie badawczej i porównano ich sposób żywienia do 1294 mężczyzn z grupy kontrolnej. Wyniki ukazały, że mężczyźni, u których odnotowano najwyższy poziom likopenu we krwi - najrzadziej zapadali na nowotwór prostaty (szczególnie na jego złośliwą postać). U niektórych stwierdzono nawet 60% spadek zachorowalności.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010, Russell L. Blaylock.: Naturalne strategie w walce z rakiem. Odżywianie w terapii antynowotworowej, Wydawnictwo Studia Astropsychologii, Białystok 2012
- Tagi:
- dieta,
- chemioprewencja,
- likopen