Biegunka w trakcie leczenia onkologicznego-zalecenia żywieniowe

Uszkodzenie komórek nabłonka jelitowego w trakcie chemioterapii i/lub radioterapii może doprowadzić do wystąpienia biegunki, czyli wypróżniania się powyżej 3 razy na dobę. Możemy ten stan złagodzić poprzez przestrzeganie zaleceń żywieniowych.
W przypadku występowania biegunek zalecenia żywieniowe przedstawiają się następująco:
- wypijać- 2,5-3 litrów na dobę, w celu wyrównania strat wody. Wskazane są napoje w temperaturze pokojowej, najbardziej pożądane są: soki przecierowe z warzy i owoców (np. z pomidorów), rozcieńczone buliony, woda mineralna niegazowana, woda z niewielkim dodatkiem soli i cukru. Pomocny może być również napar z suszonych czarnych jagód. Przeciwwskazane są napoje gazowane,
- unikać produktów pobudzających skurcze jelit min.: pieczywa pełnoziarnistego, produktów zbożowych, surowych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, orzechów, kawy i mocnej herbaty oraz potraw tłustych, smażonych, grillowanych,
- przez ok. 1-2 dni trwania biegunki należy spożywać wyłącznie płyny i kleiki. W momencie uzyskania poprawy stopniowo dołączać niewielkie ilości pokarmów stałych np. gotowana marchew z ziemniakami, mus bananowy, pieczone jabłko co 2-3 godziny, przynajmniej 5 posiłków dziennie,
- wykluczyć spożycie żywność, która zawiera substancje o działaniu przeczyszczającym np. sorbitol, znajduje się on min. w gumach do żucia, słodyczach, dżemach i galaretkach,
- zwiększyć spożycie produktów obfitujących w potas i sód, podczas biegunki dochodzi do nadmiernej utraty tych pierwiastków zalecane są: pomidory, banany, soki przecierowe z brzoskwiń lub moreli, ziemniaki.
Przewlekła biegunka, będąca ubocznym efektem agresywnego leczenia onkologicznego, jest jednym z poważniejszych działań niepożądanych. Powoduje duży dyskomfort oraz dodatkowo osłabia wycieńczony chorobą organizm.
fot. panthermedia
Dlatego też, nie należy lekceważyć pierwszych jej objawów. O każdych niepokojących objawach ze strony przewodu pokarmowego należy bezpośrednio informować lekarza prowadzącego, oraz modyfikując program odżywiania korzystać z pomocy dietetyka.
Pamiętaj! O każdych niepokojących objawach ze strony przewodu pokarmowego należy bezpośrednio informować lekarza prowadzącego, oraz modyfikując program odżywiania korzystać z pomocy dietetyka.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
Width. M., Reinhard T.: Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Elsevier, Warszawa 2014