Czerwone mięso sprzyja rozwojowi raka piersi

Fot. medforum
Samobadanie piersi u kobiet
Zespół badawczy z University of Leeds monitorował przez blisko 7 lat spożycie mięsa przez kobiety, w różnym wieku. Wyniki wydają się być się jedno znaczne : czerwone mięso sprzyja rozwojowi raka piersi.
Reklama
Jak informują naukowcy kobiety, które spożywały 57g (porcja) czerwonego mięsa dziennie, były aż o 56% bardziej zagrożone rozwojem nowotworu piersi, niż te, które nie spożywały mięsa wcale. Zwiększone ryzyko było najwyższe, w grupie kobiet po menopauzie.Te zaskakujące wyniki badań powinny skłonić kolejnych naukowych do prowadzenia większej ilości eksperymentów, w celu jedno znacznego potwierdzenia negatywnego wpływu spożycia czerwonego mięsa na zdrowie kobiet.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- E.F. Taylor, i in. “Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women’s Cohort Study”, British Jurnal of Cancer
Reklama
- Tagi:
- czerwone mięso,
- rak piersi