Zaloguj
Reklama

Brokułem w raka!

Autorzy: Edyta Bańcyr
Warzywa
Fot. ojoimages
Warzywa
(0)

Codzienna dieta niewątpliwie wpływa na samopoczucie oraz zdolności regeneracyjne organizmu. Dostarczanie składników odżywczych i odpowiednia suplementacja mikro- i makroelementów przyczynia się do szybszego pokonywania chorób przez organizm.

Reklama

Doniesienia amerykańskich naukowców wskazują, że spożywanie brokułów może…. Pomóc osobom chorym na nowotwór piersi. Zawarty w brokułach sulforafan przebadano pod katem wpływu na komórki macierzyste raka piersi. Eksperyment przeprowadzono dwutorowo- na komórkach ludzkiego raka sutka oraz myszach, którym wszczepiono komórki nowotworowe. Okazuje się, że codzienna podaż sulforafanu hamowała rozwój choroby u myszy i powodowała obumieranie komórek ludzkiego raka sutka. Badania biochemiczne wykazały, że sulforafan hamuje procesy samoodnowy komórek raka piersi dzięki czemu spada ich liczba, aż do całkowitego zahamowania choroby.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • 1. Li Y, Zhang T, Korkaya H, Liu S, Lee HF, Newman B, Yu Y, Clouthier SG, Schwartz SJ, Wicha MS, Sun D.Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells.Clin Cancer Res. 2010;16(9):2580-90.

    2. Ingrid Herr, Markus W. Büchler. Dietary constituents of broccoli and other cruciferous vegetables: Implications for prevention and therapy of cancer. Cancer treatment 36(5): 377-442.

Reklama
(0)
Komentarze