Flawonoidy a rak

Flawonoidy to grupa substancji powszechnie występujących w wielu produktach roślinnych. W chwili obecnej poznanych jest blisko 4000-5000 różnych związków flawinowych. Nadają one: żółte, czerwone, fioletowe i niebieskie barwy wielu owocom i warzywom. Znajdują się głównie w wierzchnich warstwach roślin i w liściach.
Flawonoidy a rak - Objawy i przebieg
Są odporne na działanie wysokiej temperatury. Jednak nie służy im długoterminowe przechowywanie, gdyż np. kilkumiesięczne przechowywanie jabłek, skutkuje obniżeniem zawartości flawonoidów blisko o 50%. Dlatego tak ważne, jest spożywanie ich w postaci surowej (o ile to możliwe) i najlepiej ze skórką (po wcześniejszym dokładnym obmyciu). Najbardziej znanymi flawonoidami są: katechiny oraz kwercetyna. Kwercetyna ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Flawonoidy znajdujące się w owocach i warzywach obniżają zachorowanie na raka: żołądka, jelita grubego oraz piersi. Katechiny natomiast występują głównie w herbacie (czarnej oraz zielonej) oraz w czerwonym winie i powstrzymują wzrost komórek nowotworowych oraz hamują angiogenezę.
Źródła w diecie:
Wiśnie, śliwki, jagody, bakłażan, cebula, jarmuż, fasola zielona, jabłka, brokuły, czerwone winogrona, kabaczek.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- A.Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, wydawnictwo Esprit, Kraków 2014
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.