Na co zwrócić uwagę w diecie osób chorych na nowotwory?

Dieta w przypadku każdej choroby może odgrywać bardzo ważną rolę w polepszeniu stanu pacjenta. Pacjenci onkologiczni niejednokrotnie skarżą się na znaczną utratę wagi wraz z rozwojem choroby.
Odpowiednio zbilansowana dieta ma za zadanie dostarczyć pełnej gamy niezbędnych do życia składników odżywczych – węglowodanów, białek i witamin. Choroby nowotworowe wywierają ogromny wpływ na całe życie pacjenta, stąd istotnym elementem jest również odpowiednie dobranie diety. W trakcie leczenia onkologicznego, kluczową rolę odgrywa bilansowanie posiłków i dostarczanie określonej ilości białka i energii. Należy nadmienić, że dieta uważana jest za integralny element leczenia onkologicznego. Kluczową rolę w układaniu jadłospisów dla pacjentów onkologicznych jest utrzymanie prawidłowej masy ciała pacjenta, ograniczenie ryzyka wystąpienia niedożywienia, redukowanie skutków ubocznych, które mogą pojawić się w trakcie leczenia onkologicznego i pobudzenie układu odpornościowego.
Jak wygląda dieta pacjenta onkologicznego?
Ogólny zarys diety pacjenta powinien opierać się na założeniach zasad zdrowego żywienia, przy czym do każdego pacjenta należy podchodzić indywidualnie i wprowadzać określone, niezbędne modyfikacje.
Dieta chorych na raka powinna opierać się na kuchni lekkostrawnej – warto unikać ciężkostrawnych, smażonych potraw i ostrych przypraw. Dieta powinna uwzględnić większe zapotrzebowanie na energię i białko. W przypadku chorób nowotworowych dotykających układu pokarmowego, powinny być wprowadzone lekkostrawne potrawy nie obciążające zajętego przez chorobę narządu. Dodatkowo należy pamiętać o podaży płynów, gdyż brak odpowiedniego nawodnienia również jest zjawiskiem niepożądanym! Pacjenci nie powinni samodzielnie usuwać ze swojego menu potraw czy składników odżywczych, ponieważ nieświadomie mogą sobie zaszkodzić. Dieta pacjenta onkologicznego może wymagać zwiększenia zapotrzebowania energetycznego nawet o 20%. U niektórych pacjentów konieczne może być zastosowanie tzw. dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, które mają w swoim składzie odpowiednio zbilansowane składniki odżywcze. Ważne jest również dostarczenie odpowiedniej ilości białka – podstawowe zapotrzebowanie na białko w diecie dorosłego pacjenta onkologicznego powinno oscylować w granicach 15-20% energii. Wg obecnie przyjętych standardów tłuszcze w diecie pacjenta powinny stanowić ok 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Podaż węglowodanów powinna być oparta na produktach pełnoziarnistych, takich jak kasze, ryże – węglowodany proste powinny być spożywane w minimalnych ilościach, gdyż mogą przyczynić się do wzrostu guza. Bardzo ważnym elementem jest spożywanie witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na organizm.
Pamiętajmy, aby ustalenie diety zostawić fachowcom – dietetycy kliniczni z doświadczeniem w układaniu jadłospisów dla pacjentów onkologicznych pomogą w dobraniu posiłków, które dodadzą energii i wspomogą funkcjonowanie układu odpornościowego.