Czarne maliny skuteczne w zapobieganiu raka jelita grubego

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z the Ohio State University wykazały, że naturalne związki zawarte w czarnych malinach mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Badania zostały przeprowadzone na myszach, u których w sztuczny sposób wywołano stany chorobowe w jelicie grubym. Podawano im następnie proszek z czarnych malin.
Jak pokazały wyniki, wśród myszy z zapaleniem okrężnicy, proszek z czarnych malin znacznie zmniejszył stan zapalny oraz zmniejszył liczbę guzów o 50 %. Wśród myszy z zdiagnozowanymi nowotworami jelit, proszek ten zmniejszał liczbę nowych guzów o 45%.
Obserwatorzy stwierdzili, iż czarne maliny nie tylko mogą zmniejszać stany zapalne, ale również przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca.
Czarne maliny nie są tak popularne jak ich czerwona odmiana. Zawierają natomiast dużo więcej witamin i minerałów oraz antocyjanów, skutecznie przeciwdziałających nowotworom.