Zaloguj
Reklama

Chemoprewencja – sprawdź, czym jest!

Autorzy: lek. Paulina Raczyńska
Chemoprewencja – sprawdź, czym jest!
Fot. panthermedia
(0)

Chemoprewencją nazywamy przyjmowanie naturalnych bądź syntetycznych substancji w celu zahamowania, odwrócenia bądź opóźnienia procesu kancerogenezy (powstawania i wzrostu nowotworu). Pewne składniki pokarmowe są wykorzystywane w celu ochrony własnej tkanki przed uszkodzeniami powstającymi podczas przemiany materii. Uszkodzenia te, jeśli zostaną skumulowane, mogą stać się podłożem rozwoju nowotworu.

Reklama

Przeprowadzone w 2004 r. badania EPIC – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – wykazały, że jedzenie bardzo dużej ilości owoców i warzyw może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, a także płuca. Założono zatem, że stosowanie odpowiednich suplementów zmniejszy ryzyko rozwoju nowotworów. Niestety nie udało się tejże tezy potwierdzić, a w nielicznych przypadkach udowodniono nawet szkodliwość wynikającą ze stosowania niektórych suplementów.

B-karoten: temu składnikowi poświęcono najwięcej uwagi oraz pokładanych nadziei. Jest on bowiem bardzo silnym antyoksydantem, którego zawartość w warzywach i owocach jest wysoka. W dwóch badaniach osobom palącym papierosy podawano wysokie dawki tego suplementu w celu ochrony przed rakiem płuca. Okazało się jednak, że jego przyjmowanie nie wpływało w żaden sposób na zmniejszenie liczby zachorowań. Naukowcy z WHO stwierdzili, że podstawową linią obrony przeciwnowotworowej powinna być dieta bogata w warzywa i owoce, a nie suplementy B-karotenu. Co więcej, nie zaleca się przyjmowania go w dużych dawkach przez osoby z grupy ryzyka (np. palaczy papierosów).

Selen: jest antyoksydantem o bardzo dużej roli wsparcia układu odpornościowego. Podejrzewano, że w związku z tym jego spożycie będzie działało prewencyjnie w rozwoju nowotworu. Przeprowadzone na szeroką skalę badania nie potwierdziły tego założenia. Nie zaleca się zatem przyjmowania selenu, gdyż dawka bezpieczna jest niewiele niższa od groźnej dla zdrowia.

Wapń: liczne badania epidemiologiczne dawały nadzieję, że dieta bogata w wapń chroni przed zachorowaniem na raka okrężnicy oraz obniża liczbę nawrotów gruczolaków okrężnicy. Według badań naukowców z Harvard Medical School co najmniej jedna szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 15%. Jednocześnie zbyt duża ilość mleka (3 szklanki i więcej) zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Jak widać, pokładane nadzieje dotyczące suplementów okazały się rozczarowaniem. Nieustannie prowadzone są bardziej zaawansowane badania mające na celu ustalenie sposobu podania suplementów, ich odpowiedniego kojarzenia bądź dawek, które okażą się jednak skuteczne. W aptekach dostępne są różne preparaty, a firmy farmaceutyczne prześcigają się w przyciągających reklamach. Należy więc pamiętać, że żadna substancja nie jest obojętna dla organizmu, a przy wyborze suplementów zawsze należy kierować się opinią lekarza, wynikami badań oraz przede wszystkich zdrowym rozsądkiem.

Piśmiennictwo

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze