Jedzenie w chorobie nowotworowej

W trakcie terapii przeciwnowotworowej pacjenci niejednokrotnie mają gorszy apetyt ze względu na występujące mdłości. Te niedoboru pokarmowe należy uzupełniać w przerwie między cyklami leczenia i dbać o urozmaicenie diety.
Jedzenie w chorobie nowotworowej - Objawy i przebieg
Ogólne zasady prawidłowego żywienia w chorobie nowotworowej
Jadłospis powinien być ułożony tak aby chory spożywał warzywa i owoce (zawierające przeciwutleniacze) w ilości minimum 0,5 kg dziennie. Układając jadłospis chory musi w nim uwzględnić błonnik (około 35 gramów dziennie). Znaleźć go można w takich produktach jak pieczywo razowe, ciemne makarony czy kasza.
Podobnie jak w przypadku osób zdrowych, chorzy onkologiczni powinni spożywać 5 posiłków dziennie, za to w mniejszych ilościach. Ponadto należy pamiętać o atrakcyjności przygotowywanych potraw. Jedzenie, które nie jest smaczne lub jest monotonne, może dodatkowo obniżać łaknienie, które zwykle i tak jest już upośledzone.
Jedzenie w chorobie nowotworowej - Kiedy udać się do lekarza
Jeśli pacjent nie radzi sobie z ułożeniem dobrego jadłospisu, traci na wadze, nie potrafi wybrać odpowiednich dla siebie produktów z listy tych dozwolonych powinien udać się do lekarza, który wraz z dietetykiem powinien te problemy rozwiązać. Istnieją też różne odżywki, które mają uzupełniać ewentualne niedobory pokarmowe.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- DIETA A NOWOTWÓR; Opracowanie tekstu Urszula Stachowiak; na podstawie J. McKay, N. Hirano „Chemioterapia, radioterapia”, Cancer BackUp „Complementary therapies”
Kategorie ICD:
Kategorie ATC:
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.