Wyniki badań patomorfologicznych, problem z odczytaniem. Czy to już zmiany nowotworowe...
Forum: Diagnostyka onkologiczna
Temat: trepanobiopsja szpiku (1)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/trepanobiopsja-szpiku/watek/1078843/1.html#p1078843https://www.forumonkologiczne.pl/forum/trepanobiopsja-szpiku/watek/1078843/1.html trepanobiopsja szpiku
Witam serdecznie
Czy może ktoś z Państwa wie co oznacza poniższy wynik trepanobipsji
lekarz dał wynik i odesłał nas z kwitkiem wyznaczając wizytę na 14 października
( klinika Hematologii w Katowicach)
Przestrzenie międzybeleczkowe wypełnione szpikiem nierównomiernie od 70 do prawie 100 %, średnio 90%. Barwienie na żelazo dodatenie.We wszystkich przestrzeniach rozlane włóknienie retikulinowe II stopień. Brak włóknienia kolagenowego ( Masson -). Rozrost trójiukładowy szpiku. Dominuje układ megakariocytarny. Megakariocyty duże i małe, rozproszone i w skupiskach. Wyspy granulopoezy i erytropoezy (glikofroyna +) odmłodzone. Wnikanie wysp erytropoezy do światła sinusoid naczyniowych. Dojrzewanie w układzie megakariocytarnym zachowane. W części wysp układu erytroblastycznego dyserytropoeza. Komórki blastyczne CD34(+) i CD 117 (+) stanowią w obu barwieniach poniżej 1% szpiku. W jednej przestrzeni międzybeleczkowej idczynowa grudkach chłonna. Obraz mikroskopowy odpowiada włóknieniu szpiku. W układzie erytroblastycznym cechy dysplazji.
Proszę o informację, nie mogę się na niczym skupić. - Gość
- Ginekomastia wynikiForum: Diagnostyka onkologiczna
- Prośba o pomoc - Interpretacja wyników badań
Proszę o pomoc w interpretacji wyników TK mojej mamy. Mama choruje na...
Forum: Diagnostyka onkologiczna - rak tarczycy_prosba o porade
am podejrzenie raka tarczycy. Obecnie czekam na wyniki biopsji zleconej przez endokrynologa....
Forum: Diagnostyka onkologiczna - Przerzuty do kości z nieznanego punktu wyjścia
U mojego taty (70 lat) w badaniu PET-TK zdiagnozowano liczne zmiany osteosklerotyczne w...
Forum: Diagnostyka onkologiczna
- Tematy:
- onkologia