Zaloguj
Reklama

Likopen, a rak

Autor/autorzy opracowania:

Bibliografia:

Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010


Likopen, a rak
Fot. medforum
(0)
Likopen, a rak
Reklama

Związek należący do rodziny karotenoidów, nadający pomarańczową, żółtą i czerwoną barwę wielu owocom i warzywom. Likopen jako pigment nadaje dojrzałym pomidorom barwę czerwoną i to właśnie te warzywa stanowią największe jego źródło w diecie (ok. 85% likopenu pozyskuje się z pomidorów).

Likopen, a rak - Objawy i przebieg

Przeciwdziała oksydacyjnym uszkodzeniom DNA oraz hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Likopen reguluje również mechanizmy naprawcze DNA. Z dotychczasowych obserwacji wynika, iż likopen może przeciwdziałać rozwojowi raka prostaty w skutek zakłócania sygnałów androgenów zaangażowanych w przerost tkanki tego gruczołu. Jako, że związek ten magazynuje się w największym stopniu na poziomie prostaty, jego cząsteczki są idealnie usytuowane do zapobiegania ewentualnemu rozwojowi komórek rakowych.
 
Źródła likopenu w diecie
Przetwory pomidorowe (koncentrat, sos), gujawa, arbuz, grejpfruty czerwone, dzika róża. Najbardziej bogate w likopen są potrawy przyrządzane z gotowanych i duszonych pomidorów. Wystarczą dwa posiłki tygodniowo z dodatkiem sosu pomidorowego, aby ograniczyć ryzyko rozwoju raka prostaty aż o jedną czwartą.

Reklama
(0)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze