Zaloguj
Reklama

Nudności i wymioty w trakcie leczenia onkologicznego - zalecenia żywieniowe

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Russell L. Blaylock.: Naturalne strategie w walce z rakiem. Odżywianie w terapii antynowotworowej, Wydawnictwo Studia Astropsychologii, Białystok 2012
    Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
    Rogulska A.: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011

Nudności i wymioty w trakcie leczenia onkologicznego - zalecenia żywieniowe
Fot. Pantherstock
(0)

Nudności oraz wymioty są jednymi z najczęściej pojawiających się efektów ubocznych leczenia przeciwnowotworowego, to właśnie ich pacjenci obawiają się najbardziej. Dotykają 40-80% chorych poddawanych  terapiom onkologicznym (chemio i/lub radioterapii).   

Zalecenia żywieniowe pomagające zmniejszyć ryzyko występowania nudności oraz wymiotów:

  • Spożywać powoli (dokładnie gryźć pokarm) 5-6 łatwostrawnych posiłków dziennie, niewielkich objętościowo wykluczyć potrawy smażone, tłuste i zawierające duże ilości błonnika pokarmowego np. produkty z pełnego przemiału, surowe warzywa i owoce.
  • Zapewnić odpowiednią podaż płynów, każdego dnia zaleca się wypijać przynajmniej 2-2,5 litra chodnych płynów (najlepiej w tym czasie tolerowane są: napary z rumianku, mięty,  przegotowana woda z sokiem z cytryny lub imbirem oraz rozcieńczone soki owocowe  i owocowo-warzywne. Najlepiej dostarczać płyny 30 min przed planowanym posiłkiem i godzinę po jego zakończeniu.
  • Spożywać pokarmy o umiarkowanej temperaturze, najlepiej przestudzone, unikać miejsc w których zapachy są bardzo intensywne (kuchnia)- w tym czasie można poprosić najbliższych o przygotowywanie posiłków.
  • Jeżeli nudności pojawiają się rano, zaraz po przebudzeniu, można spróbować zjeść  np. kromkę chrupkiego pieczywa, grzankę lub sucharek.
  • Po posiłku należy odpoczywać przez ok. 1,5-2 godzin.
  • W okresie nudności cenne i łatwo przyswajalne przez organizm są: galaretki, płatki owsiane, owoce z puszki, mus jabłkowy, rozcieńczone soki owocowe i nektary, lizaki z mrożonej wody z sokiem, a szczególnie sok jabłkowy i winogronowy.
  • Można spróbować: żuć gumę miętową lub ssać cukierki miętowe albo kostki lodu.
  • Wskazane jest picie soków wielowarzywnych, dzięki temu zostaje złagodzone działanie nadmiaru kwasu w żołądku i innych drażniących produktów.
  • Unikać różnorodnych dodatków do żywności, zwłaszcza glutaminianu sodu, aspartamu i karageniny, gdyż podrażniają przewód żołądkowo-jelitowy.

 

 

(0)
Reklama
Komentarze