Zaloguj
Reklama

Warzywa w diecie pacjenta onkologicznego

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
    Błecha K., Wawer I.: Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, wydawnictwo BoniMed, Żywiec 2011

Warzywa w diecie pacjenta onkologicznego
Fot. Pantherstock
(5)

Warzywa są doskonałym, naturalnym produktem spożywczym, który wspomaga organizm w wartościowe witaminy oraz minerały podczas choroby onkologiczne.  Poniżej warzywa, które powinny znaleźć się w jadłospisie pacjentów. 

Reklama

PAPRYKA CZERWONA źródło witamin C, E, kwasu foliowego, beta karotenu, wapnia, cynku, żelaza, potasu i fosforu. 100g papryki czerwonej zawiera 28kcal. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu, poprawia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne (ze względu na obecność rutyny) oraz utrzymuję skórę w dobrej kondycji. Papryka jest doskonałym dodatkiem do kanapek oraz jako samodzielna przekąska. 100g papryki czerwonej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A aż w 70%.

BROKUŁY zawierają 27 kcal w 100g, stanowią dobre źródło witaminy C, witaminy z grupy B oraz kwasu foliowego. Obfitują również w: magnez, sód, potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Za sprawą wspomnianego wcześniej sulforafanu przyczyniają się do eliminacji z organizmu substancji o charakterze kancerogennym. 

CZERWONA KAPUSTA 100g zawiera 40kcal, swój kolor zawdzięcza obficie występującym w jej składzie antocyjanom. Doskonała na wiele problemów trawiennych i jelitowych (pasożyty jelit, owrzodzenia jelit, zapalenie okrężnicy). Bogata w witaminy: C, B, kwas foliowy i beta karoten oraz minerały: zawiera bardzo dużo siarki, chloru oraz wapń, potas i jod. Skutecznie stymuluję pracę wątroby. Doskonale oczyszcza skórkę oraz poprawia jej koloryt. Reguluję gospodarkę wodną organizmu.

BAKŁAŻAN 100g zawiera 19kcal, rzadko gości na Polskich stołach, mimo, iż przez wielu nazywany jest „gruszką miłości”. Jest niskokaloryczny, bogaty w wapń, potas  i magnez. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, co jest istotne w prewencji chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Bakłażany mogą skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu oraz zapobiegać rozwojowi chorób kardiologicznych.

Reklama
(5)
Komentarze