Zaloguj
Reklama

Substancje przeciwrakowe w produktach spożywczych

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • A.Flammer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2014

Substancje przeciwrakowe w produktach spożywczych
Fot. ojoimages
(0)

Wiele substancji o charakterze rakotwórczym można uniknąć, jednak nie wszystkich. W chwili obecnej istnieją sposoby, aby znacznie ograniczyć ich oddziaływanie na organizm człowieka.  Dzięki takiej wiedzy możemy nie tylko zapobiec powstaniu raka, lecz również częściowo zahamować jego rozwój. Wszystko to można zrobić w bardzo prosty sposób, wiedząc tylko w jakich produktach spożywczych znajdują się najbardziej cenne do walki z rakiem substancje.

Substancje bioaktywne - składniki zawarte w pożywieniu, które nie mają charakteru odżywczego, nie są zatem białkami, tłuszczami, węglowodanami, witaminami ani składnikami mineralnymi. W skład tej znamiennej grupy wchodzą metabolity wtórne i substancje balastowe, które występują tylko w ściśle określonych roślinach, oraz substancje zawarte w produktach poddanych procesom fermentacji.

Od kilku lat prowadzone są badania, których celem jest wskazanie, które substancje odgrywają szczególną rolę zarówno w profilaktyce jak i leczeniu raka. W chwili obecnej zakłada się istnienie 60 000 do 100 000 różnych substancji czynnych, wykazujących korzystne działanie w prewencji chorób nowotworowych.

Znane działania roślinnych metabolitów wtórnych:

  • karotenoidy, polifenole, flawonoidy- chronią DNA przed rozwojem choroby nowotworowej,
  • glukozynolany, monoterpeny, sulfidy- wchodzą w reakcje z substancjami kancerogennymi i tworzą tym samym produkty nieaktywne biologicznie, nieprzyczyniające się do rozwoju raka,
  • allicyna (znajdująca się między innymi w czosnku)- wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe,
  • saponiny- wspomagają powstawanie cytokin, które uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych,
  • kwasy fenolowe, fitosterole, fitoestrogeny- regulują stężenie cholesterolu we krwi, mogą korzystnie wpływać na rozwój nowotworów hormonozależnych (rak piersi, prostaty). 

 

 

(0)
Reklama
Komentarze