Zaloguj
Reklama

Selen w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • C.Ip i DJ. Lisk.: “Effect of cancer prevention by high-selenium garlic is primarily dependent on the action of selenium”, Carcinogenesis, S.A Navarro Silvera i T.E. Rohan.: “Trace elements and cancer risk: a review of the epidemiologic evidence”, Cancer Causes and Control, 2007

Kategorie ATC:


Selen w diecie pacjenta z chorobą nowotworową
Fot. medforum
(0)

Układ odpornościowy człowieka aby mógł w pełni pracować oraz chronić przed rozwojem choroby nowotworowej potrzebuje regularnego dostarczania nie tylko witamin, ale również wielu minerałów. Szczególnie należy wyróżnić selen, jako ważny czynnik w walce z rakiem. Jednak istotne są również cynk, magnez i wapń.

Reklama

Selen jest doskonałym przeciwutleniaczem i odgrywa istotną rolę w zwalczaniu raka podczas leczenia przeciwnowotworowego- jednak najintensywniej hamuje początkową fazę karcynogenezy. Chroni on geny przed destrukcją oraz pomaga komórkom jak najefektywniej wykorzystać tlen.

Pomaga również oczyścić organizm z wielu potencjalnie kancerogennych czynników poprzez usprawnienie funkcjonowania wątroby. Dodatkowo chroni organizm przed rakotwórczym działaniem aflatoksyny oraz znacząco zmniejsza rozwój guza. Wielokrotne badania przeprowadzane na zwierzętach wykazały, że selen chroni przed rozwojem wielu rodzajów nowotworów. W ich wyniku rozpoczęto badania na populacji ludzkiej, które również potwierdziły korzystne działanie tego pierwiastka.

Badania laboratoryjne przeprowadzone w 2007 roku ukazały, że selen może obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc oraz prostaty. Niestety ilość selenu potrzebna do uzyskania ochrony przed rozwojem choroby dalece przekracza ilość, jaką da się otrzymać tylko z codziennej diety.


Selen znajduje się głównie w pestkach dyni, słonecznika i  sezamu, orzechach brazylijskich, brązowym ryżu, burakach oraz w kukurydzy i rybach. Tuńczyk, ostrygi, grzyby, śledzie, ser, kapusta, cukinia, dorsz oraz kurczak- to także wartościowe źródła selenu.

Jednak niewiele osób pobiera wystarczającą jego ilość wraz z pożywieniem. Większość ekspertów zaleca przyjmowanie 100-200 µg/ dzień, w celach zapobiegawczych rekomenduje się 100 µg/ dzień. Nie należy jednak bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem wprowadzać suplementacji selenem.

 

Reklama
(0)
Komentarze