Zaloguj
Reklama

Pielęgnacja chorego ze stomią

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • "Pielęgnacja pacjenta w chorobie nowotworowej", Fundacja hospicjum onkologiczne św. Krzysztofa i Fundacja TAM I Z POWROTEM, Warszawa 2012

Pielęgnacja chorego ze stomią
Fot. medforum
(0)

Stomia to celowo wykonany otwór w powłokach ciałach. Stanowi on połączenie światła narządu jamistego z powierzchnią ciała.

Wyróżnia się kilka typów stomii, z których każdy wymaga szczególnej pielęgnacji.

  1. Kolostomia - połączenie światła jelita grubego ze skórą. Kolostomia najczęściej znajduje się po lewej stronie, ma kształt okrągły lub nieznacznie wydłużony. Skóra dookoła stomii to okolica okołostomijna. Skórę wokół stomii należy utrzymać w czystości i chronić przed kontaktem z treścią jelitową. Szczególną uwagę należy zwrócić na wymianę worków stomijnych. Na początku można poprosić o pomoc pielęgniarkę lub lekarza.
  2. Ileostomia - stomia łącząca światło jelita cienkiego z powierzchnią skóry. Pielęgnacja polega na codziennym myciu powierzchni wokół ileostomii by nie rozwinęło się zakażenie. Jest to bardzo ważne, gdyż treść z ileostomii zawiera znaczne ilości kwasów żółciowych oraz soku trzustkowego, które mogą drażnić skórę i powodować powstanie nadżerki wokół stomii.
  3. Urostomia - połączenie za pomocą drenu układu moczowego oraz powierzchni skóry, dzięki czemu możliwy jest swobodny odpływ moczu z dróg moczowych, co jest niemożliwe drogą naturalną. Pacjenci z urostomią powinni mieć specjalne woreczki z kranikiem, który ułatwia opróżnienie woreczka.
  4. Gastrostomia - połączenie żołądka ze skórą za pomocą drenu o dużej średnicy, dzięki któremu możliwe jest podawanie pokarmów. Zasady żywienia chorego przez gastrostomię:

    optymalna temperatura posiłków to 35-37˚C,
    pokarm powinien mieć odpowiednią konsystencję, tak aby nie zapchać drenu,
    nie zaleca się podawania wody gazowanej,
    nie zaleca się pokarmów rozdymających: kapusta, groch, oraz pokarmów  ciężkostrawnych: tłuste smażone mięsa,
    należy pamiętać o podawaniu odpowiedniej ilości błonnika,
    nie zaleca się podawania bananów.
     
  5. Jejunostomia - to stomia odżywcza w formie zgębnika założonego przez skórę do jelita, co umożliwia podanie pokarmu  za pomocą pompy dojelitowej.
  6. Tracheostomia - połączenie powłok skórnych z tchawicą, które umożliwia dopływ powietrza do płuc, kiedy jest to niemożliwe przez nos, gardło czy krtań. Codzienna pielęgnacja tracheotomii polega na przynajmniej jednej wymianie opatrunku wokół tracheotomii oraz odsysaniu wydzieliny z rurki tracheostomijnej. Odsysanie wydzieliny może wykonać jedynie osoba przeszkolona przez lekarza lub pielęgniarkę, gdyż źle wykonany zabieg może zagrażać zdrowiu a nawet życiu chorego.
     



fot. pantherstock
 

Każdy rodzaj stomii wymaga odpowiedniej pielęgnacji. W każdym przypadku należy codziennie wymieniać opatrunki oraz obserwować skórę wokół stomii. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skontaktować się z pielęgniarką czy lekarzem prowadzącym.
 

 

(0)
Reklama
Komentarze