Zaloguj
Reklama

Jedzenie ma znaczenie? O roli żywienia w chorobie nowotworowej

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Jedzenie ma znaczenie? O roli żywienia w chorobie nowotworowej
Fot. ojoimages
(4)

Wiele osób brak apetytu i utratę masy ciała traktuje wyłącznie jako oczywistą konsekwencję choroby nowotworowej. Tymczasem spadek masy ciała, a w konsekwencji niedożywienie prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta, powodując różnorodne powikłania. Dlatego przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety powinno być nieodłącznym elementem leczenia. 

Już w pierwszych dniach od postawienia diagnozy ważne jest ustalenie odpowiednio zbilansowanej diety. Osobą, która udzieli informacji na temat żywienia w chorobie nowotworowej jest lekarz onkolog lub wskazana przez niego osoba zajmująca się żywieniem - dietetyk. Zapewnienie odpowiedniego wsparcia żywieniowego jest  szczególnie istotne, zarówno w okresie przed planowanym leczeniem, w czasie leczenia, a także w okresie rekonwalescencji i odbudowywania zniszczonych tkanek.  

Dlaczego jedzenie ma znaczenie?

U chorych ze stwierdzonym niedożywieniem (według najnowszych badań dotyczy ono ok. 80% chorych) stwierdzono gorszą skuteczność zastosowanego leczenia. Niedostateczna ilość energii, białka, witamin i składników mineralnych uniemożliwia prawidłową regenerację tkanek, gojenie się ran, a także walkę z samą chorobą i dodatkowymi infekcjami. Może również prowadzić do rozwoju chorób, takich jak anemia czy osteoporoza.

Zanik apetytu, zmiana smaku, mdłości czy szybko pojawiające się uczucie sytości powodują, że chory zaczyna unikać jedzenia. Rolą opiekuna jest dbanie o to, aby osoba chorująca na nowotwór przestrzegała ustalonej diety.

Zalecenia żywieniowe

Osoby chore powinny spożywać produkty, dostarczające duże ilości energii oraz białka. Dlatego w ich codziennej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak: mleko pełne, śmietany, sery, chude mięso i gotowane jaja. Aby posiłek posiadał większą wartość energetyczną, zaleca się również dodawanie do nich większych ilości masła, śmietanki, oliwy oraz miodu. 

Z uwagi na to, że rodzaj nowotworu a także stan odżywienia pacjenta wymaga włączenia do diety nieco innych składników w innych proporcji, warto zapytać onkologa o konkretne zalecenia żywieniowe.

Żywienie medyczne

Kiedy chory ma problem z przyjmowaniem pożywienia i niemożliwe jest zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, należy rozważyć zastosowanie żywienia medycznego w postaci doustnych preparatów odżywczych. Pozwalają one dostarczyć choremu dużej ilości energii i składników odżywczych. Płynna konsystencja i mała objętość przy jednoczesnej wysokiej kaloryczności preparatów, pozwalają choremu na łatwiejsze przyjęcie odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Doustne preparaty odżywcze są również idealnym uzupełnieniem i wzbogaceniem diety
u pacjentów, którzy przyjmują posiłki w tradycyjnej formie.

(4)
Reklama
Komentarze