Zaloguj
Reklama

Czosnek w profilaktyce raka

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010

Czosnek w profilaktyce raka
Fot. Pantherstock
(0)

Rośliny czosnkowe (czosnek, cebula, por, szalotka) stanowią źródło substancji odżywczych, witamin i fitochemikali takich jak: witaminy B, PP i C, minerały: selen, fosfor, żelazo, wapń, chrom, potas, magnez oraz zawiera siarkę organiczną.

Czosnek za sprawą allicyny w nim zawartej wykazuje następujące właściwości lecznicze: zwalcza infekcje, obniża poziom cholesterolu LDL, pomaga zachować zdrowy układ krążenia (obniża ciśnienie krwi), jest naturalnym antybiotykiem oraz niszczy pasożyty jelitowe. Wykazuje również działanie wspomagające układ odpornościowy, co jest ważną informacją dla pacjentów poddawanych leczeniu onkologicznemu. Największy potencjał przeciwnowotworowy czosnek wykazuje wobec raka przełyku, żołądka, okrężnicy oraz prostaty.


Właściwości przeciwrakowe czosnku badane są w specjalistycznych laboratoriach na zwierzętach, u których wywołuje się rozrost komórek nowotworowych przy pomocy karcynogenów chemicznych. Otrzymane wyniki pokrywają się z obserwacjami populacji ludzi, tak więc jednoznacznie można stwierdzić, że: związki fitochemiczne zawarte w czosnku wykazują zdolności zapobiegania oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych form raka (żołądka i przełyku).

Związki zawarte zarówno w czosnku jak i cebuli oddziałują na procesy aktywacji oraz detoksykacji substancji o charakterze kancerogennym. Mogą również atakować komórki guza i niszczyć je. Ostatnimi czasy stwierdzono, że siarczek diallilu (DAS) może powodować śmierć komórek nowotworowych w wyniku modyfikacji zdolności wytwarzania białek uodparniających je na niektóre chemioterapeutyki. Tak więc związki siarkowe znajdujące się w czosnku przyczyniają się do zmniejszenia i eliminacji związków o charakterze kancerogennym oraz redukują namnażanie się komórek rakowych.


Dieta osoby, która chce uchronić się przed rakiem powinna obfitować w rośliny z grupy czosnkowych. Należy pamiętać, że najbardziej wartościowe jest spożywanie świeżego czosnku.

 

(0)
Reklama
Komentarze