Rakotwórcze przetworzone mięso

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, tuż obok palenie tytoniu i azbestu.
Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zasugerowała, że przetworzone mięso, takie jak: hot dogi, bekon i szynka, powinny znaleźć się w pierwszej grupie produktów lub substancji, co do których nie ma wątpliwości, że są rakotwórcze. Ekspert z IARC informuje, że indywidualne zachorowanie na rak jelita grubego z powodu spożycia przetworzonego mięsa jest znikome- podkreślił jednak, że wraz ze wzrostem jego spożycie dochodzi do wzrostu ryzyka rozwoju raka tego narządu. Obok mięsa przetworzone również mięso wołowe, jagnięce i wieprzowe może przyczynić się do rozwoju choroby nowotworowej. Naukowcy podkreślają jednak, że nie ma jeszcze wystarczających dowodów, żeby uznać czerwone mięso za rakotwórcze.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- dieta,
- iarc,
- rak,
- mięso,
- mięso przetworzone