Zaloguj
Reklama

Rakotwórcze przetworzone mięso

Autorzy: Małgorzata Solecka
Karkówka z grilla
Fot. medforum
Karkówka z grilla
(5)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, tuż obok  palenie tytoniu i azbestu. 

Reklama

Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zasugerowała, że przetworzone mięso, takie jak:  hot dogi, bekon i szynka, powinny znaleźć się w pierwszej grupie produktów lub substancji, co do których nie ma wątpliwości, że są rakotwórcze. Ekspert z IARC informuje, że indywidualne zachorowanie na rak jelita grubego z powodu spożycia przetworzonego mięsa jest znikome- podkreślił jednak, że wraz ze wzrostem jego spożycie dochodzi do wzrostu ryzyka rozwoju raka tego narządu. Obok mięsa przetworzone również mięso wołowe, jagnięce i wieprzowe może przyczynić się do rozwoju choroby nowotworowej.  Naukowcy podkreślają jednak, że nie ma jeszcze wystarczających dowodów, żeby uznać czerwone mięso za rakotwórcze.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze