Rak prostaty a rodzaj spożywanego tłuszczu

Kwasy omega-3 zwiększają ryzyko raka prostaty, ale przeważają korzyści dla układu krążenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w rybach i olejach roślinnych) znane są z ochronnego działania na układ krążenia. W przeciwieństwie do nich izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (występujące w dużych ilościach w margarynie i innych utwardzonych tłuszczach) są uważane za szkodliwe.
Theodore Brasky z Centrum Badań nad Rakiem Freda Hutchinsona w Seattle (USA) i współpracownicy przeanalizowali niedawno wyniki badań surowicy pobranej od ponad tysiąca chorych na raka prostaty i zbliżonej liczby zdrowych mężczyzn stanowiących tzw. grupę kontrolną.
Zgodnie z publikacją internetowym numerze czasopisma „American Journal of Epidemiology” z 24 kwietnia okazało się, że żaden z wyżej wymienionych rodzajów kwasów tłuszczowych nie zmniejsza ryzyko nowotworu gruczołu krokowego. Należący do kwasów omega-3 kwas dokozaheksaenowy zwiększał prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.
Naukowcy zastrzegają, że mężczyźni nie powinni zaprzestać jedzenia tłustych ryb czy stosowania suplementów diety zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe – korzyści z obniżenia tempa powstawania zmian miażdżycowych przeważają nad nieznacznie podwyższonym ryzykiem raka prostaty.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Am. J. Epidemiol. (2011) doi: 10.1093/aje/kwr027
Adres www źródła:
Kategorie ICD:
- Dusznica bolesna
- Gruczoł krokowy
- Gruczoł krokowy
- Inne ostre postacie choroby niedokrwiennej serca
- Krwotok mózgowy
- Krwotok podpajęczynówkowy
- Miażdżyca
- Niektóre powikłania występujące w czasie ostrego zawału serca
- Nowotwór złośliwy gruczołu krokowego
- Ostry zawał serca
- Ponowny zawał serca ("dorzut")
- Przewlekła choroba niedokrwienna serca
- Zaburzenia przemian lipidów i inne lipidemie
- Zawał mózgu