Zaloguj
Reklama

Przeciwutleniaczami w raka

Autorzy: Małgorzata Solecka - dietetyk, specjalista do spraw żywienia i edukacji pacjentów onkologicznych
Badania w laboratorium
Fot. Pantherstock
Badania w laboratorium
(5)

Przeciwutleniacze to nie tylko witaminy, ale również wiele czynnych biologicznie naturalnych związków, znajdujących się w owocach i warzywach, są to między innymi: karotenoidy, flawonoidy i polifenole. Karotenoidy, które odpowiadają za żółtopomarańczowy kolor wielu warzyw i owoców mają działanie antyutleniające, wyłapują wolne rodniki.

Reklama

Flawonoidy nadają czerwony kolor nie tylko owocom, doskonale wzmacniają mechanizmy obronne organizmu oraz wykazują silne działanie antybakteryjne. Polifenole to grupa związków głównie o działaniu antyutleniającym i antybakteryjnym. Codzienna dieta antyrakowa powinna obfitować w produkty obfitujące w wymienione związki.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • M.Hamm.: Stop dla raka. Lepiej zapobiegać niż leczyć, wydawnictwo Esprit, Kraków 2010

Reklama
(5)
Komentarze