Kawa a rak piersi

Zaparzana kawa chroni przed rakiem piersi niewrażliwym na terapię hormonalną.
Od pewnego czasu przypuszczano, że wpływ picia kawy na ryzyko wystąpienia raka piersi zależy od tego, czy mówimy o przypadkach tego nowotworu wrażliwych na leczenie hormonami (estrogenem lub progesteronem), czy też o niewrażliwych na taką terapię. Jingmei Li z Instytutu Karolinska w Sztokholmie i współpracownicy przeanalizowali niedawno dane medyczne pochodzące od kilku tysięcy kobiet, których prawie połowa miała guzy w gruczole sutkowym.
Zgodnie z publikacją w numerze czasopisma „Breast Cancer Research” z 11 maja wypijanie dużych ilości kawy okazało się znacząco zmniejszać ryzyko jedynie niewrażliwych na leczenie estrogenem nowotworów piersi. Prawdopodobieństwo wystąpienia tego rodzaju raka zależała od rodzaju użytych ziaren, sposobu ich zaparzania i zawartości kofeiny. Picie kawy gotowanej w dużo większym stopniu chroniło przed rakiem piersi niż filtrowanej.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Breast Cancer Research 2011; 13: R49