Jedzenie ryb obniża ryzyko rozwoju polipów okrężnicy

Fot. ojoimages
Mężczyzna w laboratorium
Kobiety, które jadły trzy porcje ryb tygodniowo, miały mniej polipów podczas rutynowej kolonoskopii, niż kobiety, które jadły mniej ryb. Polipy jelita grubego mogą prowadzić do powstania raka jelita grubego.
Reklama
Polip, zwany także gruczolakiem, jest to zwyrodnienie tkanki o kształcie grzybopodobnym, które rośnie w jelicie grubym i może rozwinąć się w raka jelita grubego.
Tłuszcze omega-3 zawarte w rybach, mogą mieć działanie przeciwzapalne, podobne do aspiryny, mogą więc zapobiegać rozwojowi polipów.
Rak jelita grubego to często występujący rodzaj nowotworu. Właśnie dlatego ważne jest rozpoznanie wszystkich czynników, które zapobiegają jego rozwojowi. Zdrowa dieta może być pierwszym krokiem w tym kierunku.
Badając mężczyzn, nie wykazano takiej samej redukcji ryzyka, jak u kobiet. Być może spowodowane jest to faktem, że mężczyźni są mniej wrażliwi na kwasy omega-3 zawarte w rybach i potrzebują większych ilości, aby uzyskać te same korzyści.
Badania nie wykazały, czy owoce morza również mają takie właściwości.
Piśmiennictwo
Reklama