Jedz by uniknąć raka

Już od dawna pojawiały się doniesienia o tym, że odpowiednia dieta może działać prewencyjnie na raka, a także wspomagać jego leczenie. Ważne jest zbilansowane, zrównoważone żywienie, bogate w warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) o działaniu przeciwnowotworowym.
Okazuje się, że najlepsze remedium na raka to żywność. Zgodnie z Raportem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) za jedną trzecią wszystkich zachorowań odpowiedzialna jest zła dieta, a ponad 40% dałoby się uniknąć zmieniając tryb życia i wzbogacając codzienne posiłki o odpowiednie produkty.
Również badania na Uniwersytecie w Coimbrze pod kierunkiem prof. Marii Marques nakazują wniosku, że istnieje ścisły związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowania na chorobę nowotworową.
Co więc należy spożywać, aby uniknąć raka?
- pomidory - mają silne działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed wolnymi rodnikami
- warzywa krzyżowe czyli brokuły, kapusta pekińska i kalafior - ich składniki hamują enzymy uczestniczące w metaboliźmie nowotworów
- kurkumę, która zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii
- oliwa z oliwek - wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagają mechanizmy obronne komórek człowieka
- czerwone wino - obniża cholesterol i ciśnienie krwi; substancje w nim zawarte wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych.