Flawonoidy a rak jelita grubego

Polifenole to szeroka grupa związków organicznych wykazujących silne działanie antykancerogenne w przypadku rozwoju nowotworu jelit grubego (CRC- Corolectar Control). Związki te wpływają na procesy różnicowania i apoptozy komórek, wykazują również zdolności blokowania aktywności kancerogenów.
W toku przeprowadzonych badań ukazano, że właściwości przeciwnowotworowe flawonoidów i lignanów (polifenoli) w prewencji nowotworów jelita grubego są bardzo małe. Przy wykorzystaniu informacji z baz danych US Department of Agriculture and Phenol-Explorer oraz United Kingdom Food Standards Agency określono zawartość flawonoidów i lignanów w 1877 wskazanych pokarmach. Do badania byli kwalifikowani chorzy zmagający się z rakiem jelita grubego zarówno po leczeniu operacyjnym jak i systemowym.
Badania ukazały, że głównym źródłem flawonoidów były owoce i wino, a lignanów owoce i warzywa. Wniosek jakiego dostarczają obserwacje, jednoznacznie wskazuje na to, że brak jest wpływu spożycia flawonoidów i lignanów na wznowę raka jelita grubego i przeżycie całkowite chorych z tego typu nowotworem.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Zamora-Ros R et al. „ Dietary flavonoids, lignans and colorectal cancer prognosis.” Sci Rep. 2015
- Tagi:
- dieta,
- rak,
- flawonoidy,
- polifenole