Dieta w czasie chemioterapii

Jednym z najczęstszych skutków ubocznych leczenia cytostatykami są nudności i wymioty. Odpowiednio dobrana dieta może zmniejszyć ich intensywność i częstość.
W takcie przyjmowania chemioterapii należy zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywa chory. Specjaliści zalecają, by w ciągu dnia przyjmować większą liczbę, ale za to mniej obfitych posiłków, zawierających spore ilości białka oraz energii. Przed samym zabiegiem chemioterapii warto zjeść natomiast coś lekkiego np. kilka herbatników.
Wszystkie potrawy powinny być spożywane bez pośpiechu i dokładnie przeżuwane. Wskazane jest by unikać potraw tłustych, smażonych, kwaśnych, wzdymających, jak również tych intensywnie przyprawionych, gdyż mogą one przyczynić się do wystąpienia nudności. Dobrze jest, gdy dania przyjmowane są w temperaturze pokojowej, gdyż w takiej postaci mają one mniej intensywny zapach. Dla pacjenta w trudnych momentach kojący okaże się za to z pewnością wywar z imbiru czy herbata miętowa. Niemniej istotna niż treść i postać tego, co przyjmuje chory okazuje się być również jego postawa ciała.
Pozycja leżąca i półleżąca w trakcie i w godzinę po spożyciu mogą pogorszyć samopoczucie chorego. Należy unikać tez ćwiczeń fizycznych po jedzeniu. Dbając o odpowiednią dietę w czasie i po chemioterapii, nie można zapominać również o intensywnym nawadnianiu organizmu. Wypicie 2 litrów płynów ciągu dnia to niezbędne minimum.
Piśmiennictwo
- Tagi:
- dieta,
- chemioterapia