Czy kawa chroni przed rakiem?

Cały czas prowadzone są badania, których celem jest znalezienie sposobu na ochronę przed rakiem. Dotyczy to pacjentów w każdym wieku. Najnowsze obserwacje pokazują, że kawa może posiadać takie właściwości.
Początkowo sądzono, że picie kawy może przyczynić się do rozwoju różnych nowotworów. Najnowsze badania opublikowane w wielu czasopismach Amerykańskich pokazują, że picie kawy (minimum sześć filiżanek tygodniowo) obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Co ważne, podobne wyniki odnotowano w przypadku raka prostaty. W chwili obecnej nie ma doniesień odnośnie np. raka przełyku czy jelita grubego.
Ochronne działanie kawy polega prawdopodobnie na zahamowaniu procesów nowotworzenia naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym. Szczególną uwagę zwrócono także na proces regulacji naprawy DNA oraz apoptozy komórki. W chwili obecnej trwają kolejne badania i obserwacje na większych grupach pacjentów.
Piśmiennictwo
Adres www źródła:
- jn.nutrition.org/content/131/11/3027S.short
- https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=WOVeMf5GjT4C&oi=fnd&pg=PA5&dq=Coffee+protects+against+cancer&ots=J4Nz3H0VNu&sig=BIC0zE0tTJibzohjSjizWTwvDGY&redir_esc=y#v=onepage&q=Coffee%20protects%20against%20cancer&f=false
- www.nature.com/bjc/journal/v87/n9/abs/6600582a.html