Zaloguj
Reklama
(0)

Cały czas prowadzone są badania, których celem jest znalezienie sposobu na ochronę przed rakiem. Dotyczy to pacjentów w każdym wieku. Najnowsze obserwacje pokazują, że kawa może posiadać takie właściwości.

Reklama

Początkowo sądzono, że picie kawy może przyczynić się do rozwoju różnych nowotworów. Najnowsze badania opublikowane w wielu czasopismach Amerykańskich pokazują, że picie kawy (minimum sześć filiżanek tygodniowo) obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby. Co ważne, podobne wyniki odnotowano w przypadku raka prostaty. W chwili obecnej nie ma doniesień odnośnie np. raka przełyku czy jelita grubego.

Ochronne działanie kawy polega prawdopodobnie na zahamowaniu procesów nowotworzenia naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym. Szczególną uwagę zwrócono także na proces regulacji naprawy DNA  oraz apoptozy komórki. W chwili obecnej trwają kolejne badania i obserwacje na większych grupach pacjentów.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze