Czekoladą w raka

Fot. ojoimages
Pokusa
Związki fitochemiczne zawarte w czekoladzie mogą opóźniać rozwój choroby nowotworowej. Jedna kostka gorzkiej czekolady, kryje w sobie dwa razy więcej polifenoli niż lampka czerwonego wina i dokładnie tyle samo, co filiżanka zielonej herbaty liściastej.
Reklama
W toku obserwacji stwierdzono, że filiżanka gorzkiej czekolady ma około pięć razy silniejsze działanie przeciwutleniające niż filiżanka czarnej herbaty. Obecnie wiadomo, że proatocyjanidyny znajdujące się w miazdze kakaowej mogą przyczynić się do opóźnienia rozwoju nowotworu płuc u zwierząt laboratoryjnych. Dodatkowo gorzka czekolada również, za sprawą polifenoli, doskonale chroni przed chorobami układu krążenia.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010
Reklama
- Tagi:
- rak,
- polifenole,
- czekolada