Zupa bogata w antynowotworowe składniki - przepis

Tym razem ciekawa propozycja na zupę, która kryje w sobie bogactwo składników przeciwnowotworowych i daje siłę do walki z chorobą.
Zupa bogata w antynowotworowe składniki - Objawy i przebieg
ZUPA SELEROWA- KREM (przepis na 4 porcje)
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały por,
- 1 średniej wielkości seler,
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki serwatki,
- 1 l wody,
- cukier,
- sól,
- 1 łyżka zielonej pietruszki
Wykonanie: Z umytych, obranych i dobrze opłukanych i rozdrobnionych warzyw ugotować wywar, odcedzić. Przygotowane ziemniaki i seler pokrajać w kostkę, zalać wywarem z warzyw, ugotować, przetrzeć lub zmiksować, połączyć z serwatką, podprawić zawiesiną z mąki i jogurtu, dodać przyprawy do smaku, zagotować. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
1 porcja dostarcza: 178 kcal, 3,2 g białka, 5 g tłuszczu, 31,5 g węglowodanów, 5 g błonnika pokarmowego
Seler - bogaty w witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność, charakteryzuje go największa ilość fosforu spośród warzyw korzeniowych.
Serwatka - bogactwo witamin z grupy B : B1, B2, B6 oraz fosforu, wapnia, jodu i sodu, doskonale poprawia procesy trawienne oraz przyśpiesza perystaltykę jelit.
Piśmiennictwo
Bibliografia:
Z.Wieczorek-Chełmińska.: Żywienie w chorobach nowotworowych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.
- Tagi:
- dieta antynowotworowa