Zaloguj
Reklama

Wpływ terapii przeciwnowotworowej na smak

Autorzy: lek. Dagmara Chmurzyńska - Rutkowska
Sałatka warzywna
Fot. panthermedia
Sałatka warzywna
(5)
Wpływ terapii przeciwnowotworowej na smak
Reklama

Zaburzenia smaku, czyli tak zwana dysgeuzja to objaw który może być wynikiem choroby lub przyjmowania leków, takich jak na przykład cytostatyki. Objaw ten istotnie wpływa na jakość życia chorego.
 

Wpływ terapii przeciwnowotworowej na smak - Objawy i przebieg

Ogólne zasady prawidłowego żywienia w chorobie nowotworowej

Chemioterapia przeciwnowotworowa jest leczeniem toksycznym z dużą ilością działań niepożądanych. Jednym z nich, bardzo dla pacjenta dokuczliwych jest zaburzenie w odczuwaniu smaków. Potrawy mogą wydawać się bardziej gorzkie, słone lub metaliczne w posmaku. Aby temu zapobiec i dostarczyć tak potrzebną choremu organizmowi ilość kalorii, można zastoswać intensywne przyprawy (o ile są tolerowane i nie powodują niestrawności). W razie wysokiej nietolerancji niektórych pokarmów należy je wykluczyć z diety i wprowadzić do niej składniki zastępcze o podobnych wartościach odżywyczych.

Kiedy udać się do lekarza i leczyć

Jeśli z powodu zmienionego smaku w ustach masz gorszy apetyt, nie przyjmujesz odpowiedniej ilości pokarmu, chudniesz i czujesz się osłabiony - zgłoś się do lekarza.
 

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • DIETA A NOWOTWÓR; Opracowanie tekstu Urszula Stachowiak; na podstawie J. McKay, N. Hirano „Chemioterapia, radioterapia”, Cancer BackUp „Complementary therapies”

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Reklama
(5)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Komentarze