Soja a zapobieganie nowotworom

Soja to prawdziwe bogactwo białek, nieprzetworzonych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz wielu minerałów i witamin. Dodatkowo strąki soi są istotnym źródłem przeciwrakowych związków fitochemicznych. Izoflawony, to substancje fitochemiczne z grupy polifenoli, głównie dzięki nim soja przyczynia się do walki z rakiem.
Soja a zapobieganie nowotworom - Objawy i przebieg
Izoflawony znajdujące się między innymi w ziarnach soi mają zdolność regulowania wiele zjawisk związanych z niekontrolowanym wzrostem komórek nowotworowych: blokują aktywność wielu enzymów zaangażowanych w niekontrolowany rozrost komórek nowotworowych, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko rozwoju raka prostaty i piersi. Wieloletnia badania prowadzone w Kalifornii na blisko 12 395 mężczyznach ukazały, że codzienne spożycie co najmniej jednej szklanki mleka sojowego prowadzi w ok. 70% do obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty.
W chwili obecnej w Polsce ogólnie dostępne są produkty na bazie soi, takie jak: miso, sos sojowy, tofu, mleko sojowe oraz surowe i prażone ziarna. Ciągle trwają badania których celem jest ostateczne potwierdzenie, czy występuje związek między spożyciem przez kobiety soi, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Jednak już na tym etapie wiadomo, że umiarkowane spożycie soi ok. 50-100g/dzień oddziałuje pozytywnie na zdrowie, obniżając ryzyko zachorowania między innymi na raka piersi oraz prostaty. Ostatnie badania wskazują także na możliwość prewencyjnego działania izoflawonów w przypadku nowotworów tarczycy, głowy i szyi.
W aptekach ogólnodostępne są preparaty sojowe, po które bardzo często sięgają kobiety w okresie menopauzalnym. Jednak nie do końca istnieje potrzeba stosowania takich preparatów, gdyż jak pokazują naukowe doniesienia suplementy takie mogą przyśpieszać rozwój raka sutka u myszy laboratoryjnych, u których poziom estrogenów był niski.
Piśmiennictwo
Bibliografia:
Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010, Prescha A., Biernat. J.: Wpływ fitoestrogenów pokarmowych na organizm człowieka cz. II Przeciwdziałanie skutkom menopauzy oraz działanie przeciwnowotworowe, Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki Akademii Medycznej we Wrocławiu, 2008.
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.