Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, czynniki ryzyka

Rak jelita grubego stanowi drugi co do częstości występowania nowotwór złośliwy Polaków. Zachorowalność stale wzrasta, a wiek zachorowań maleje. Ma to związek z coraz bardziej rozpowszechnionymi czynnikami ryzyka.
Objawy i przebieg raka jelita grubego
Czynniki ryzyka:
Czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, możemy podzielić na wrodzone i nabyte. Do wrodzonych zespołów związanych z zwiększonym ryzykiem raka zaliczamy, m.in.: zespół Lynch I i II, zespół Gardnera, polipowatość rodzinną, zespół Turcota, colitis ulcerosa, choroba Leśniowskiego-Crohna.
Ryzykiem też jest obecność polipów w jelicie grubym, radioterapia miednicy z powodu nowotworu w przeszłości, dodatni wywiad rodzinny w kierunku raka jelita grubego. Większość czynników zachorowania jest nabyta (70-85%).
Dużą rolę odgrywa:
- dieta bogatotłuszczowa,
- dieta uboga w warzywa i owoce,
- żywność z zawartością nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych,
- etanol,
- palenie papierosów,
- dieta bogata w mięso czerwone,
- niedobory witaminy A, C, E, selenu.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć raka jelita grubego
Z uwagi na wielki wpływ naszego stylu życia na wystąpienie ryzyko raka jelita grubego należy zmodyfikować własną dietę, aktywność fizyczną i inne, celem prewencji. Dla osób >50 roku życia bez objawów lub dla osób młodszych obciążonych zespołami genetycznymi lub dodatnim wywiadem rodzinnym, istnieją przesiewowe badania kolonoskopowe, które należy przeprowadzać. W razie wystąpienia objawów niepokojących, należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Piśmiennictwo
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.