Glukozynolany a rak - przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie

Glukozynolany to metabolity roślin z rodziny krzyżowych (złożone między innymi z glukozy i siarki) . Najczęściej występujące glukozynolany w warzywach kapustnych to: synigryna, glukonapina, glukobrassicyna, progoitryna, glukoiberyna, glukorafanina i neoglukobrassicyna.
Glukozynolany a rak - Objawy i przebieg
Blokują proces kancerogenezy oraz zapobiegają różnym rodzajom nowotworów. Jak wskazują wyniki badań regularne spożywanie warzyw kapustnych, bogatych w glukozynolany może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory: piersi, pęcherza, płuc, żołądka, okrężnicy oraz odbytu.
Badania przeprowadzone wśród Chinek oraz Szwedek spożywających 2-3 porcje warzyw kapustnych dziennie pokazały iż wśród tych kobiet obniża się ryzyko zachorowania na nowotwór piersi blisko o 40%. Dziennie zaleca się spożywać ok. 45mg glukozynoalanów, należy mieć jednak na uwadze, że podczas obróbki termicznej dochodzi do niszczenia tego związku, np. podczas gotowania następuje zniszczenie blisko 60% glukozynoalanów w danym surowcu. Dlatego też surowce bogate w ten związek (o ile to możliwe) zaleca się jeść w postaci surowej.
Źródła w diecie
Brukselka, kapusta bezgłowa, jarmuż, rukiew wodna, rzepa, kapusta głowiasta, brokuły, kalafior, kapusta pekińska.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010, Szwejda-Grzybowska J.: Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, 2011
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.
- Tagi:
- nowotwór,
- rak,
- glukozynolany