Dieta w chorobie nowotworowej

Istnieją dowody na to, że prawidłowe odżywianie się chorego jest w stanie poprawić ogólną kondycję organizmu. Należy dbać o odpowiednią dietę nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale i podczas leczenia przeciwnowotworowego.
Dieta w chorobie nowotworowej - Objawy i przebieg
Ogólne zasady prawidłowego żywienia w chorobie nowotworowej
W dobie internetu można znaleźć setki różnorodnych, polecanych również chorym onkologicznie pacjentom diet. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej zawartości składników odżywczych w każdej z nich. Zawsze należy to sprawdzić, a w razie wątpliwości poradzić się onkologa.
Niepożądane są jakiekolwiek utraty masy ciała, zwłaszcza u pacjentów, którzy są już wyniszczeni z powodu samej choroby nowotworowej. W przypadku niedowagi zaleca się produkty bogate w kalorie i pełnowartościowe białko, jak na przykład mleko, jogurty, sery, białe i czerwone mięso. Należy pamiętać, że nie ma dowodów naukowych na możliwość wyleczenia nowotworu dietą, ale nadal trwają badania naukowe na tym polu. Dwie z sugerowanych diet alternatywnych to dieta Gersona i dieta megawitaminowa.
Kiedy udać się do lekarza i leczyć
Zmianę diety osoby chorej zawsze należy konsultować z lekarzem. Szereg objawów niepożądanych które towarzyszą ich wprowadzaniu może być mylnie wzięty za utajony objaw choroby.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- DIETA A NOWOTWÓR; Opracowanie tekstu Urszula Stachowiak; na podstawie J. McKay, N. Hirano „Chemioterapia, radioterapia”, Cancer BackUp „Complementary therapies”
Kategorie ICD:
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.