Czy przetworzone mięso ma coś wspólnego z rakiem?

W przypadku chorób nowotworowych dieta może stanowić bezpośrednie zagrożenie lub wręcz przeciwnie może być doskonałym zabezpieczeniem oraz ochroną przed zachorowaniem. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej jakości wybieranych produktów spożywczych oraz o odpowiedniej technice obróbki kulinarnej tych produktów. Przetworzone mięso, wykazuje się jako jedną z przyczyn rozwoju raka żołądka.
Przetworzone mięso a rak - Objawy i przebieg
N-nitrozyle są wiązkami występującymi w przetworzonym mięsie i uszkadzają DNA. Dodatkowo niewłaściwa obróbka termiczna mięsa, w wysokiej temperaturze może być przyczyną powstawania szkodliwych kancerogenów. Naukowcy z University of Hawaii twierdzą, że jedzenie zbyt dużych ilości hot dogów, kiełbas oraz innych przetworzonych mięs może być przyczyną również rozwoju nowotworu trzustki.
Zalecenia:
Należy spożywać chude gatunki mięs: drób, cielęcina, królik, unikać w diecie mięsa czerwonego, wieprzowiny oraz podrobów. Warto wybierać takie techniki obróbki kulinarnej, które nie będą powodowały powstawania związków kancerogennych, zaleca się min.: gotowanie ( w wodzie, na parze), pieczenie w rękawie czy specjalnym naczyniu żaroodpornym oraz duszenie (bez wcześniejszego obsmażenia). Należy całkowicie wykluczyć: smażenie oraz grillowanie.
Piśmiennictwo
Bibliografia:
Holford P.: Rakowi powiedz nie. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw, Wydawnictwo Filar, Warszawa 2011
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.