Siema.Mam 19 lat. Chciałbym spytać o to, jakie są szanse na ponowne zachorowanie...
Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Tk jama brzuszna z kontrastem, BARDZO PROSZĘ O PRZETŁUMACZENIE NA POLSKI JEZYK OPISY BADANIA Z TK, lekarz nie chce udzielic dokladnych informacji o stanie zdrowia mojego dziadka, bardzo proszę o pomoc (2)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/tk-jama-brzuszna-z-kontrastem-bardzo-prosze-o-przetlumaczenie-na-polski-jezyk-opisy-badania-z-tk-lekarz-nie-chce-udzielic-dokladnych-informacji-o-stanie-zdrowia-mojego-dziadka-bardzo-prosze-o-pomoc/watek/1049515/1.html#p1049515https://www.forumonkologiczne.pl/forum/tk-jama-brzuszna-z-kontrastem-bardzo-prosze-o-przetlumaczenie-na-polski-jezyk-opisy-badania-z-tk-lekarz-nie-chce-udzielic-dokladnych-informacji-o-stanie-zdrowia-mojego-dziadka-bardzo-prosze-o-pomoc/watek/1049515/1.html Tk jama brzuszna z kontrastem, BARDZO PROSZĘ O PRZETŁUMACZENIE NA POLSKI JEZYK OPISY BADANIA Z TK, lekarz nie chce udzielic dokladnych informacji o stanie zdrowia mojego dziadka, bardzo proszę o pomoc Gość
Rodzaj badania: Tk Jama brzuszna z kontrastem(TK011Tk Jama brzuszna z kontrastem)
Wyniki:
Opis badania: Ściany pęcherza moczowego, pęch.nasienne i gr.krokowy objęte zlewającymi się naciekami typu npl. wraz z patologicznymi konglomeratami węzłowych zwłaszcza pod podziałami CIA, większymi po str. lewej, na przestrzeni o wym.poprz. do 93x125mm i do 147mm w wym.strzałk. Patolog. ww.chł. wokół obu CIA/EIA, paraoartalnie, o najwięk. wym.poprz. cienia naczyniowo-węzłowego, okołoaortalnego do 45x90mm na wys. kręgu L3. Patolog. ww.chł. pod odnogami przepony na wys. kręgu L1, wyraźniejsza do 17x20mm po str. lewej. Patolog. masa węzłowa w p-ni okołoodbyt. od przodu i str. prawej, do 26x37mm w wym.poprz., słabo odgraniczona od ściany odbytnicy, z sugestią odcinkowego, nierównego pogrubienia ściany przednio-prawej okrężnicy, do 13mm na odc. dł. 61mm przez naciek per contin.? Możliwe mnogie uchyłki zwłaszcza pogran. zstęp-esiczego. Wyr. robaczkowy położony zakątniczo. Bliższa ocena okrężnicy ograniczona w związku z zaleganiem dużej ilości mas kał-powietrznych. Wokół opisanych nacieków i mas węzłowych dość liczne przeważnie pasmowate zmiany typu lymphangiosis ca. Wrzecionowata, miernie hyperdensyjna masa(do 12x50mm w wym.poprz. i do 51mm w wym.strzałkowym) przy powięzi Geroty do tyłu i dołu od krzyżującego tą bl. cewnika nefrostomii prawostronnej, krwiak jatrogenny? Mniejsza, nieregul. masa podob.charakt. przy przed-przyśrodk. bl. powięzi okołonerk. prawej, poniżej wnęki nerk. Pogrubiała odczyn. powięź Geroty po str.lewej zwłaszcza w okol. skrzyżowania jej przez cewnik nefrostomii lewostr. Ubytki zakontr. zwłaszcza miedniczki i kiel. dolnego nerki prawej, mogą być w związku z skrzeplinami świeżej krwi. Poza tym wydziel. zakontr. moczu obustr. o czasie, zagęszcz. prawidł. Mimo zaciśnięcia cewników nefrostomijnych po obu stronach i cewnika Foley'a nie uzyskano w czasie do 15min od pod. i.v.kontr. zakontr. obu moczowodów i pęch.mocz., co sugeruje nacieczenie obu moczowodów przez masy naciek.-węzłowe w miednicy małej i paraaort. Zapętlenia Pig Tail obu cewników nefrostomijnych w rzucie zaciśniętych na nich? miedniczek. Obie nerki nierówne od drobnych blizn kor.,.Drobny zb. płyn. typu perinephritis przy tor.włókn. środkowo-bocznej powierz. lewej nerki. Nieliczne, korowo-podkorowe torbielki nerki lewej, największa, prosta w górno-tyl. cz. nerki lewej, do 12x15mm. Sporad. torb. korowe wnęki lewej od 6mm średnicy przy wardze tylnej nerki prawej. Wątroba usiana zmianami typu meta. W wnęce wątroby nieliczne ww.chł. do 14x31mm przy t. wątrob.wsp. W pęch.żółc. przynajmniej 3 cienie cz.uwapn., przepuszcz. złogów do 12x13mm, nie powod. cech cholestazy. Trzustka o cechach odc., międzyzrazik. stłuszczenia gł. jej głowy. Przepuklina wślizg. rozw.przełyk.przepony, do 31x43mm w wym.poprz. Aorta ektatyczna, średnicy do 32mm od ok.18mm poniżej odej, lewej t. nerkowej do ok.1cm nad podziałem. Drobne bl.wapn. w aorcie brzusz. i jej gał. Cechy łagodnego zwężenia(do 60%) na odc. proksymalnym 12mm pnia trzewnego. Niedrożny proksym. odc. do 26mm MIA, odnawia się od nitkowatej obocz. od łuku tętniczego Riolana. Niewielka ilość płynu w lewej (do 15mm grub.), mniej w prawej(do 7mm grub.) j.opłucn. z wąskimi pasami niedodmy podopł. w tyl.zachył. przep-żebr. obu płuc. Objęty bad. kościec ze zm.zwyrod. w tym vacuum fenomenon w dyskopat. tarczy L5/S1, śladowe w tarczach Th7-11, L1-3. G.Schmorla bl.gran. trzonów kr.piersiowych i lędźwiowych. Drobne, niesymetr. pseudotorb. zwyrodn. przy stropie panewki prawego st.biodr. i nierówna osteofit.wieńc. przy stropach panewek obu stawów biodrowych wyraźniejsza odcinkowo po str. prawej. Cz. objęte bad. szwy druciane w mostku i metaliczne klipsy naczyniowe przy przedniej powierzchni prawej komory serca. - https://www.forumonkologiczne.pl/forum/tk-jama-brzuszna-z-kontrastem-bardzo-prosze-o-przetlumaczenie-na-polski-jezyk-opisy-badania-z-tk-lekarz-nie-chce-udzielic-dokladnych-informacji-o-stanie-zdrowia-mojego-dziadka-bardzo-prosze-o-pomoc/watek/1049515/1.html#p1084176https://www.forumonkologiczne.pl/forum/tk-jama-brzuszna-z-kontrastem-bardzo-prosze-o-przetlumaczenie-na-polski-jezyk-opisy-badania-z-tk-lekarz-nie-chce-udzielic-dokladnych-informacji-o-stanie-zdrowia-mojego-dziadka-bardzo-prosze-o-pomoc/watek/1049515/1.html Tk jama brzuszna z kontrastem, BARDZO PROSZĘ O PRZETŁUMACZENIE NA POLSKI JEZYK OPISY BADANIA Z TK, lekarz nie chce udzielic dokladnych informacji o stanie zdrowia mojego dziadka, bardzo proszę o pomoc
Witam
Prosze o inerpretacje wyniku TK klatki piersiowej.
Rozpoznanie C34.9
Rak niedrobnokomorkowy,rak gruczolowy G3, inaczej T4 N1 MO
Badanie kontrolne ca pulmonis sin obrazy porownano z badaniem z marca br.
Stan po lobectomii gornej lewej oraz chemio-radioterapii-2014.Obraz lozy po zabiegu pozostaje stabilny,widoczne sa zmiany wlokniste obejmujace gorna czesc pluca lewego,nie wykazano cech mogocych sugerowac wznowe miejscowa.
Oplucna szczytu lewego pluca jest pogrubiala do ok.1,7 cm.Wneka pluca lewego jest pociagnieta ku gorze.Zmiany wlokniste oraz rozedmowe w szczycie prawym.
Retrakcja lewej polowy klatki piersiowej.
Stabilny obraz pojedynczych drobnych,nieregularnych guzkow w plucach odpowiadajacych najeliny zlamania pewniej zmianom pozapalnym.Nierownomierna przebudowa struktury kostnej zebra 1-go po stronie lewe, z obecnoascia szczeliny zlamania,obraz sugeruje zlamanie wtorne do przebytego leczenia,do kontroli TK za 3 miesiace.
Znamienne powiekszonych,patologicznych wezlow chlonnych oraz zmian mogacych odpowiadac meta w czesciach kostnych w wykonanym badaniu nie wykazano.
W dolnym zakresie badania widoczne sa guzkowe pogrubienia nadnercza lewego do 1 cm-obraz stabilny,najpewniej zmiana lagodna.
Witam ten wynik jest z wrzesnia br.lekarz porownal go z wynikiem z marca br. wiem ze nie jest zle no nie ma jakby nawrotu choroby ale zona nie moze wstac z lozka sa problemy z dzwignieciem sie samej trzeba pomagac na razie jest na rencie chorobowej bo rokowanie nadal jest nie wiem nie pewne czy trudne jak by czuje ze sa dni dziwne dla niej i nie wierzy ze z tego wyjdzie po tym wszystkim jest nerwowa zmienila sie bardzo za dobrze te wyniki wygladaja z uwagi na ze jest to rak pluca T4 N1 MO lub nazwie go rak gruczolowy G3 naciekowy albo stadium jego 3A-3B no i jak miala robiona resekcje klinowa pluca to torakochirurg powiedzial ze ja by wszystkiego nie usunal tych guzkow poniewaz fizycznie jest to nie mozliwe bo zona miala rozsiane od kregoslupa az po piers lewa ze mozna okaleczyc czlowieka i dlatego reszte nie usunal bo fizycznie to nie mozliwe i ze zabieg nie przedluza zycia.
Prosze napisac o co w tym wszystkim sie rozchodzi - Gość
- Prawdopodobieństwo zachorowania na raka po odbytej ostrej bialaczce limfoblastyczne
- pytanie
Chciałbym znać opinie o Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach im. Marii...
- Proszę o interpretacje TK
Usta przełyku prawidlowe, poniżej od poziomu tarczycy jego światło istotnie...
- Onkologia a duchowość
Witam! Jestem studentem Pielęgniarstwa na 2 roku studiów magisterskich. W pracy...
- Tematy:
- nowotwory
- siła życia
- onkologia
- jak żyć z rakiem