Szanowni Państwo, jestem studentem kierunku dietetyka, o specjalności dietetyka...
Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: rak szyjki macicy (1)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/rak-szyjki-macicy/watek/1228740/1.html#p1228740https://www.forumonkologiczne.pl/forum/rak-szyjki-macicy/watek/1228740/1.html rak szyjki macicy Gość
Witam wszystkich u mojej mamy zdiagnozowano raka szyjki macicy CANCIROMA PLANOEPITHELIALE PARTIM KERATODES.
Poniżej wklejam wynik z MR. Od lekarza prowadzącego otrzymałem informację, że proponowane leczenie to radiochemioterapia. Czy jest ktoś w stanie określić jakie mogą być rokowania na wyleczenie i czy jest w ogóle możliwe.
Badanie MR miednicy u pacjentki z rozpoznaniem ca szyjki macicy wykonano w sekwencji TSE, w obrazach T1.T2-fat sat -zależnych .w projekcjach osiowych, czołowych i strzałkowych. Wykonano również badanie dynamiczne w brazach T1-zaleznych po dożylnym podaniu kontrastu, a także dyfuzję narzadową opcji DwI-EPI. Macica ustawiona jest przodopohyleniu i przdozgięciu. Szyjke macicy ajmuje nieregularny naciek npl.wielkość około.: 4.8x3.8 cm(TrxAP) i ok. 6cm w wyiarze CC.w górnej częci naciek przechodzi na przylegający odcinek trzonu macicy. W dolnym odcinku przechodzi na przednie sklepienie pochwy oraz na scianę przednia pochwy. Po stronie lewej ścise przylega do tylnej sciany pęcherza moczowego na długości 2 cm(wymiar TR). W badaniu nie uwidoczniono sygnału tkanki tłuszczowej pomiędzy oboma narządami ani prawidłowego sygnału tylnej ściany pęcherza moczowego – obraz sugeruje naciekanie tylnej ściany pęcherza moczowego po stronie lewej, bez wrastania nacieku do swiatła pęcherza- byc może zajeta jest jedynie otrzewna załamka pęcherzowo – macicznego . ponaddto naciek szerzy sie rozlegle na lewe przymaciczne i zajmuje końcowy odcinek lewego moczowodu powodujc poszerzenie wyzej lezących odcinków do śr.1,2 cm . w nieduzym stopniu poszerzony jest również układ zbiorczy nerki lewej/ w badaniu widoczne są również echy przechodzenia nacieku na przymacicze prawe.
Neciek wykazuje cechy restrykcji dyfuzji w badaniu DWI,a po podaniu kontrastu dozylnie ulehga znacznemu wzmocnieniu-jest bogato unaczyniony. W miednicy po stronie lewej, poniżej rozwidlenia naczyń biodrowych widoczny jest patologiczny węzeł chłonny wielkości; 2.5 x1.2 cm w przekroju poprzecznym i 3 cm w wymiarze CC. Nie uwidoczniono innych powiekszonych węzłów chłonnych w miendnicy. W dolnym biegunie nerki lewej znajduje sie torbiel korowa wielkosci: 2x1,3 cm. Nie stwierdza sie zmian o charakterze meta w kościach.
R: obraz MR odpowiada zmianie rozrostowej szyjki macicy st. T3aNIM0
Jeżeli ktoś znajdzie chwilę proszę o pomoc w interpretacji wyników. Zdaję sobie sprawę, że jest to zaawansowane stadium, ale zawsze trzeba być dobrej myśli... - Gość
- Prośba o wypełnienie ankiety - chorzy na raka jelita grubego
- Zmiany naciekowe w dole skroniowym lewym z osteolizą kości
Potrzebuje jakiejs informacji, mama ma raka płaskonabłonkowego ucha, ale opuchnieta ma...
- Swędzenie odbytu
Witam!Mam taką sytuację, od dłuższego czasu /kilku lat/ mam swedzenie...
Forum: Czas wolny - Rak pęcherzykowy tarczycy
Witam,pół roku temu miałam wycięta tarczycę. Długo...