Witam serdecznie. Czy ten wynik histopatologii oznacza raka złośliwego? Materiał...
Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: rak gruczolowy pluca z usuniętymi przerzutami do OUN i nadnercza, z aktywnymi metabolicznie węzłami chlonnymi (1)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/rak-gruczolowy-pluca-z-usunietymi-przerzutami-do-oun-i-nadnercza-z-aktywnymi-metabolicznie-wezlami-chlonnymi/watek/524492/1.html#p524492https://www.forumonkologiczne.pl/forum/rak-gruczolowy-pluca-z-usunietymi-przerzutami-do-oun-i-nadnercza-z-aktywnymi-metabolicznie-wezlami-chlonnymi/watek/524492/1.html rak gruczolowy pluca z usuniętymi przerzutami do OUN i nadnercza, z aktywnymi metabolicznie węzłami chlonnymi
Witam i bardzo proszę o pomoc.
Mój tata miał raka gruczołowego płuca zaklasyfikowanego jako I B. Był operowany w kwietniu 2008 roku, nie był poddany żadnemu dodatkowemu leczeniu.
Dwa lata temu w ostatniej chwili został usunięty u niego jeden z przerzutów do OUN-.To był guz móżdżku- rak wielkokomórkowy. Po tej operacji tata był poddany radioterapii mózgowia a następnie radioterapii sterotaktycznej - pojawiła się bowiem kolejna zmiana. W obecnej chwili mózg jest "czysty".
Dwa tygodnie temu tacie wycięto nadnercze - rozpoznanie histopatologiczne - przerzut raka gruczolowego. Nowotwór nie przekracza torebki narządu.
W badaniu PET przed ostatnią operacją- 07.07.2011
wnioski-" obecność aktywwnego metabolicznie procesu rozrostowego obejmującego prawe nadnercze oraz węzły chłonne okołoaortalne".
W opisie badania PET wpis dotyczacy tych węzłów -" liczne aktywne metabolicznie węzły chlonne okołoaortalne o wym do 20x13 mm (SUV max do 10.6)".
Proszę o odpowiedź - co dalej mamy robić? Mam zamiar zapisać tatę do chemioterapeuty.
Co zrobić teraz z tymi węzłami chłonnymi? Czy można inną metodą sprawdzić czy to napewno proces rozrostowy. Dodam, że w ct jamy brzusznej z kontrastem z 17.06.2011 nie było mowy o powiększonych węzłach chłonnych okołoaortalnych.
Obawiam się, że niemale znaczenie w dalszym postępowaniu może mieć "tętniak aorty wstępującej 47 mm, bez nieprawidłowego gromadzenia FDG"- taki wpis też znalazł się w badaniu pet.
Nie wiem czy porównawczo może mieć znaczenie opis w tym badaniu nadnercza, bo już usunięte ale przytaczam " w prawym nadnerczu zmiana ogniskowa o gęstości 32 HU i wym 69x34 mm o wzmożonym metabolizmie FDG z niejednorodnym rozkładem znacznika (SUV max 11.8;SUV max w miąższu wątroby 3.4). Lewe nadnercze prawidłowe"
Przepraszam nie mogę teraz załączyć skanu. Tata ma 60 lat. Jest zawsze w bardzo dobrej formie i ma świetne badania krwi. Ma ogromną wolę życia a ja chcę pomóc mu tak, żeby żył jak najdłużej to możiwe.
Zastanawiam się czy to,że znacznik FDG nie pozwala na jednoznaczne różnicowanie zmiany zapalnej i rozrostowej może mieć w ty przypadku dla nas pozytywne znaczenie.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę co do dalszego działania. Joanna - Gość
- Rokowiak. Nowotwór płuca.
- Nowotwór skóry - pomoc w badaniu
Szanowni Państwo,Nazywam się Natalia Stachowiak. Jestem studentką II roku...
- Prośba o wypełnienie ankiety - chorzy na raka jelita grubego
Szanowni Państwo, jestem studentem kierunku dietetyka, o specjalności dietetyka...
- Swędzenie odbytu
Witam!Mam taką sytuację, od dłuższego czasu /kilku lat/ mam swedzenie...
Forum: Czas wolny