Witam wszystkich,Gdzie w Łodzi najlepiej jest zrobić usg piersi prywatnie i do kogo...
Forum: Rak piersi i narządów rodnych u kobiet
Temat: Prośba o interpretację TK (1)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/prosba-o-interpretacje-tk/watek/702652/1.html#p702652https://www.forumonkologiczne.pl/forum/prosba-o-interpretacje-tk/watek/702652/1.html Prośba o interpretację TK Gość
Moja żona choruje na raka jajnika (G3, IIIc). Jest po radykalnej operacji i chemioterapii (paklitaksel i paraplatyna). Miesiąc po skończonej chemioterapii miała robione badanie TK. Cytuję dosłownie:
"Stan po operacji ginekologicznej. Brak poprzednich badań do porównania. W wątrobie widocznych jest kilka drobnych ognisk o morfologii torbielowatej śr. do 8 mm. Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, niepowiększony, obecności złogów cieniujących nie wykazano. Śledziona prawidłowej wielkości, o jednorodnej strukturze. Trzustka o zrazikowej budowie, niepowiększona. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Guzek w nadnerczu lewym wielkości ok. 14x11 mm, gęstości ok. -26j.H., ulegający wzmocnieniu kontrastowemu do ok. 60j.H. - najpewniej o charakterze gruczolaka. Nadnercze prawe nieposzerzone. Nerki w anatomicznym położeniu i prawidłowej strukturze, bez cech zastoju.
Pęcherz moczowy o gładkich obrysach. Kikut szyjki macicy nieposzerzony. W anatomicznym położeniu jajnika prawego zagęszczenie miękkotkankowe wielkości 24x14 mm - jajnik?
Zwraca uwagę pasemkowate podwyższenie densyjności tkanki tłuszczowej krezki w podbrzuszu. Pojedyncze słabo odgraniczone zagęszczenie guzkowe przy przedniej ścianie powłok w okolicy kątnicy wielkości ok. 8x4mm.
W przestrzeni zaotrzewnowej w obrębie jamy brzusznej i miednicy widoczne drobne węzły chłonne.
Struktury kostne miednicy i kręgosłupa w zakresie objętym badaniem bez zmian ogniskowych typu mts."
Żona była z wynikiem u swojej onkolog, ale ta zwróciła jedynie uwagę na ten jajnik (jest wycięty!) i zleciła wykonanie USG transwaginalne. Nie mam wyniku tego badania, ale żona powiedziała, że stwierdzono tylko śladowe ilości płynu w jamie brzusznej i zapalenie pęcherza. Ca125 -10,6. Nic więcej.
Bardzo proszę o interpretację TK. Niepokoją mnie stwierdzenia dotyczące wątroby, nadnercza, krezki i okolic kątnicy. Czy to są zmiany rakowe? Czy chemia nie wszystko zniszczyła? - Gość
- Gdzie w Łodzi jest dobry diagnosta od usg sutka?
- Rak jajnika - diagnoza - pomocy
WitamMam problem. Mam 43 lata. Wykryto u mnie guzy na macicy, jajniku. Jedni lekarze...
- Nowotwor piersi
Witam jestem tutaj całkiem nowy nie wiem nawet czy piszesz w odpowiednim temacie niedawno u...
- Interpretacja wyniku
Dzień dobry mam 35 lat chciałbym skonsultować wyniki ca 125 14,4 u/ml