Jeśli co najmniej 1 miesiąc temu miał Pan/Pani wykonane przeszczepienie...
Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Pilna prosba o ocenę wyników (2)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/pilna-prosba-o-ocene-wynikow/watek/778378/1.html#p778378https://www.forumonkologiczne.pl/forum/pilna-prosba-o-ocene-wynikow/watek/778378/1.html Pilna prosba o ocenę wyników Gość
Moja mama została zdiagnozowana z rozsianym nowotworem. Mieszkam za granicą, gdzie studiuję i w tym roku piszę pracę dyplomową, więc jestem tutaj dość zajęty, ale uczelnia jest wstanie mi pojsc na rękę i zindywidualizować terminy itp jesli jest to konieczne... problem jednak w tym, ze lekarze nie chca mi nic powiedziec przez telefon (mysle, ze nawet osobiscie więcej bym się nie dowiedział...) Ja dobrze rozumiem ze nikt nie chce wydawac wyroków, i ja nie oczekuje przepowiedzenia przyszłości! Jestem naprawdę daleko i w samym środku pisania trudnej pracy.... nie wiem czy nie powinienem byc w drodze na lotnisko, czy właśnie moze bardziej racjonalnym byłoby 'poczekac' pare miesiecy - popracowac jak najintensywniej teraz, by móc mniej 'wolniejsza' głowę na czas, kiedy naprawdę będę potrzebny przy boku mamy.... nikt nie chce mi odpowiedziec na to pytanie i ja to jakos rozumię, chodzi mi jedynie o przyłożenie stanu mojej mamy do suchych statystyk z medycznych podręczników, bym miał jakiekolwiek wyobrazenie o sytuacji by podjąć racjonalną decyzję. Lekarz mówi stan 'zaawansowany' ale w chorobie nowotworowej to ma naprawdę wielorakie znaczenie, mi to bynajmniej nic nie mówi...
Wklejam ponizej wyniki ostatnich badan USG i tomografu komp w chronologicznym układzie. Będę bardzo wdzięczny o jakieś przybliżenie laikowi sformułowania 'zaawansowany stan'
Rozpoznanie kliniczne: Rak odbytnicy. Macalna zmiana w dole nadobojczykowym
Rozpoznanie odesłano: 23.10.2013
Wynik badania: W lewym nadobojczyku owalny węzeł 15 mm
Mikroskopowo: przerzut raka gruczołowego do węzła chłonnego.
USG jamy brzusznej 88.76, badanie z dn 23.09.2013
Watroba niepowiększona, o prawidłowej echogenicznosci, bez cech zastoju zolciowego i zmian ogniskowych. PŻW bez poszerzenia. Stan po cholecystekomii.
Trzustka o mieszanej echogeniczności bez patologicznych obić. Przestrzeń okołoaortalna w zakresie dostępnym badaniu (gazy) bez zmian węzłowych. Śledziona niepowiększona, homogenna.
W polu nadnerczy bez patologicznych odbić w badaniu USG.
Nerki prawidłowej wielkości, echostruktury, bez cech zastoju i ech złogów,
NP. 92x41mm, NL 85x47mm z pogrubiała od strony grzbietowej warstwa ***-garb śledzionowy?do kontroli.
Pęcherz moczowy słabo wypełniony-nie do oceny, nie widać wolnego płynu w jamie brzusznej.
W prawym dole nadobojczykowym nie uwidoczniono patologicznych struktur, w lewym kącie szyjno-nadobojczykowym w miejscu wyczuwalnego zgrubienia zmiana o mieszanej echogenności o nierównych zarysach o wym. 21x10x14 mm-do weryfikacji w BAC.
TK klatki piersiowej z kontrastem niejonowym 87.41-3
Data badania: 12.11.2013
OPIS:
39 268 Dwufazowe badanie TK szyi i kl. Piersiowej oraz wielofazowe badanie jamy brzusznej z podaniem CM – Optiray 70 ml- bez powikłań
W obrębie szyi przy naczyniach szyjnych po stronie lewej widoczne nieliczne drobne ok 9 mm ww chłonne, Zmiany podobnej wielkości, również w konglomeracie, w obrębie dolu nadobjczykowego lewego.
W śródpiersiu górnym po stronie lewej widoczne bardzo liczne drobne struktury tkankowe na obszarze wielkości ok 22x21mm- wezły chłonne podwyższenie gęstości tkanki tłuszczowej przy luku aorty na obszarze ok 71x32mm z obecnoscia licznych węzłów chłonnych. Nie widze poza tym struktur węzłowych w obrębie śródpiersia i we wnękach płucnych, widoczne odcinkowo pogrubienia tkankowe wzdłuż struktur anatomicznych wnek płucnych.
W miąższu płucnym zmian ogniskowych nie widzę.
Jamy oplucnowe wolne.
Pod prawa odnogą przepony widoczny ww chłonny wielkości ok. 27x26mm
Stan po zabiegu operacyjnym z powodu Ca recti.
Podwyzszenie gęstości tkanki tłuszczowej krezki oraz przestrzeni zaotrzewnowej z widocznymi dość licznymi drobnymi węzłami chłonnymi wielkości do ok. 8mm
Zmiany o podobnej wielkości widoczne przy krzywinie mniejszej zoładka oraz pojedynczy w miednicy malej na poziomie lozy po zabiegu po stronie prawej
Watroba bez zmian ogniskowych i cen cholestazy.
Obie nerki zrotowane o prawidłowej echostrukturze bez cech poszerzenia UKM-ów. Stan po usunięciu pęcherzyka żółciowego?
Trzustka, śledziona, oba nadnercza w normie. Nie widzę wolnego plynu w jamie otrzewnowej. Odcinkowe pogrubienie sciany petli jelitowych.
W miednicy malej w okolicy szwu po zabiegu operacyjnym, w przestrzeni przedkrzyzowej widoczna niewielka ilość plynu. - https://www.forumonkologiczne.pl/forum/pilna-prosba-o-ocene-wynikow/watek/778378/1.html#p778981https://www.forumonkologiczne.pl/forum/pilna-prosba-o-ocene-wynikow/watek/778378/1.html Pilna prosba o ocenę wyników
Zaawansowany stan znaczy po prostu trudny do wyleczenia. Oznacza to że pacjent może nie zostać uleczony.
Onkolodzy podejrzewają gruczolakorak z przerzutem do węzłów chłonnych. Gruczolakorak to nowotwór złośliwy pochodzenia nabłonkowego. Umiejscowienie w nowotworu to zwykle przewód pokarmowy, jednak w tym przypadku jest to odbyt.
Lekarze podejrzewają inne przerzuty. Jednak nerki, wątroba, jelita i inne narządy są w porządku.
[Po konsultacji z onkologiem prowadzącym można zastosować lewatywę nadtlenkiem wodoru (około 4 % środka w roztworze), razem z jakimś środkiem krwiotwórczym (aby krew dopływała do guza). Powtarzam, po konsultacji z onkologiem. Dawki do ustalenia.]
Z wyrazami szacunkuOstatnia edycja: - Gość
- Jakość życia po przeszczepie szpiku kostnegoForum: Czas wolny
- Rak pęcherzykowy tarczycy
Witam,pół roku temu miałam wycięta tarczycę. Długo...
- Nowotwór skóry - pomoc w badaniu
Szanowni Państwo,Nazywam się Natalia Stachowiak. Jestem studentką II roku...
- Wyniki morfologii erytroblasty
Dzień Dobry Bardzo martwię się wynikami w których są podwyższone...