Mam podejrzenie raka tarczycy. Obecnie czekam na wyniki biopsji zleconej w małej przychodni...
Forum: Onkologia - forum dla rodziny i pacjenta
Temat: Lekarz stwierdził, że nie wyklucza chłoniaka... załamanie, proszę o rady... (2)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/lekarz-stwierdzil-ze-nie-wyklucza-chloniaka-zalamanie-prosze-o-rady/watek/831196/1.html#p831196https://www.forumonkologiczne.pl/forum/lekarz-stwierdzil-ze-nie-wyklucza-chloniaka-zalamanie-prosze-o-rady/watek/831196/1.html Lekarz stwierdził, że nie wyklucza chłoniaka... załamanie, proszę o rady...
Witam Wszystkich Mam na imię Sławek i... przyznam, że od 2007 roku tematyka nowotworów trochę mnie prześladuje. W 2007 roku zdiagnozowano nowotwór u mojej babci i niestety byłem świadkiem jej odchodzenia. Od tego czasu jestem może przewrażliwiony na punkcie tej choroby ale tym razem mam powazne obawy... Mianowicie, dokładnie 11-04 czyli w tamtym tygodniu, siedząc w pracy złapałem się za szyję po lewej stronie i wyczułem dośc bardzo powiększony węzeł chłonny, tuż nad obojczykiem. W tamten dzień jak i dzień po był on trochę bolesny w dotyku. Jest on twardy, jednak przesuwny względem otoczenia, nie ma zmian na skórze. W niedzielę po dokładniejszym obejrzeniu zauważyłem, że tuż obok niego jest drugi powiększony węzeł... W poniedziałek zrobiłem wyniki, morfologia wzorowa, natomiast OB 16, CRP jednak również w normie bo 3,7. Nie mam innych objawów chociaż... może to od czytania ale odczuwam jakby swędzenie w różnych częściach ciała. Nie jakies mocne ale no czasem muszę się "miźnąć". Udałem się od razu we wtorek na konsultację prywatnie do onkologa. Bardzo dokładnie mnie zbadał (Pan Feliks Błaszczyk, Szpital Latwiec Świdnica - anioł człowiek) m.in. pachwiny, okolice pod pachami. Stwierdził, że nie wyklucza chłoniaka... choć zapytał się czy mam w domu zwierzęta. Owszem mam królika, ponadto ostatnio miałem nad lewym uchem (czyli po tej samej stronie) taki jakby podksórny dośc spory wrzód ale już się schował. Lekarz przepisał mi więc narazie antybiotyk aby zobaczyć czy węzeł zareaguje, jeżeli nie to mam mieć robioną wycinkę... Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale kilka lat temu dokładnie w 2006 roku po prawej stronie miałem również na szyi taką jakby gulkę, wtedy pewien chirurg stwierdził, że najprawdopodobniej to tłuszczak. No i ta gulka sobie tak była przez kilka lat ale ostatnio jakby ona się zmniejszyła i prawie jej nie ma... za to teraz po lewej i to nagle aż dwie i to nad obojczykiem... nie wiem czy to może mieć związek. Powiedzcie mi proszę czy to możliwe, że to faktycznie chłoniak? Możliwe że on np. rozwijał się przez nawet kilka lat mimo, że przez ten cały czas wyniki miałem bardzo dobre? Czy może gdyby to było naprawdę coś niepokojącego to CRP byłoby większe? Przyznam, że jestem psychicznie rozbity, mimo iż diagnozy jednoznacznej nie usłyszałem ale jakoś czarne myśli nachodzą i wiem, że mój post (dość długi zresztą) jest już którymś z set kolejnych ale byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, dużo by to dla mnie znaczyło... Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odzew! Wszystkiego dobrego
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/lekarz-stwierdzil-ze-nie-wyklucza-chloniaka-zalamanie-prosze-o-rady/watek/831196/1.html#p882511https://www.forumonkologiczne.pl/forum/lekarz-stwierdzil-ze-nie-wyklucza-chloniaka-zalamanie-prosze-o-rady/watek/831196/1.html Lekarz stwierdził, że nie wyklucza chłoniaka... załamanie, proszę o rady...
Niestety funkcjonuje w medycynie coś takiego jak karcinofobia i nie jest to taki wcale błachy problem, ponieważ utrudnia normalne funkcjonowanie i sprawia, że poszukiwanie jakichkolwiek symptomów rozwijającego się nowotworu wypełnia całe życie pacjenta. Jeśli chodzi o węzły chłonne, to mogą się one powiększać odczynowo - jeśli na powierzchni skóry występuje ognisko zapalne, występuje zapalenie gardła itp, czyli jeśli występuje w obrębie głowy infekcja, to węzły chłonne szyjne mogą się powiększać. Zwykle mogą być bolesne, przesuwalne względem podłoża, miękkie, pojedyncze itp.
Czasami na szyi spotyka się rzeczywiście tłuszczaki, czy też włókniaki i one również mogą być wyczuwalne pod palcami przez pacjentów.
Trzeba również pamiętać, że chorobom nowotworowym wywodzącym się z układu chłonnego zwykle towarzyszą również inne objawy niż tylko powiększenie węzłów chłonnych.
Pewność co do diagnozy daje jednak jedynie badanie mikroskopowe węzła chłonnego pobranego w całości.T.Markowski - lekarz
Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza. - Gość
- rak tarczycy_Krakow i okolice
- Wyniki morfologii erytroblasty
Dzień Dobry Bardzo martwię się wynikami w których są podwyższone...
- Odwołana operacja trzonu macicy - nowy termin
Ile czekaliście na nowy termin po odwołaniu operacji? Ze względu na strajk w...
- rak tarczycy_Krakow i okolice
Onkologii tutajże. Ale doświadczenia mam raczej średnie - przy czym do tej pory...
- Tematy:
- nowotwory
- siła życia
- onkologia
- jak żyć z rakiem