Witam, szukamy pomocy wszedzie, jestesmy bezradni mamy nadzieje ze kto s tutaj bedzie w stanie...
Forum: Chirurgia onkologiczna
Temat: guz śledziony (1)
- https://www.forumonkologiczne.pl/forum/guz-sledziony/watek/1458062/1.html#p1458062https://www.forumonkologiczne.pl/forum/guz-sledziony/watek/1458062/1.html guz śledziony Gość
Dzień dobry,
przez przypadek wykryto u mnie lity, dobrze odgraniczony obszar hypoechogeniczny o wymiarach 32x29x29mm, słabiej unaczyniony od pozostałego miąższu śledziony. Lekarz wykonujący usg zdecydowanie zalecił mi badanie MRI z kontrastem i zasugerował, że należy usunąć całą śledzionę i oddać do badania histopatologicznego.
Już działam w tym zakresie. Zamierzam wykonać MRI prywatnie i jak najszybciej.
Chciałabym zapytać o chirurga onkologicznego. Mieszkam niedaleko Bydgoszczy, ale kompletnie nie orientuję się w tych kwestiach. Nie wiem, jak wybrać chirurga...
Mam wielką nadzieję, że ten lity obszar jest wynikiem zawału śledziony lub jakimś naczyniakiem. Niestety od jakiegoś czasu męczą mnie poty nie tylko w nocy. Zlewam się potem, aż pojawiają się krople na czole, brzuchu, rękach... Dotychczas łączyłam to z usunięciem prawego jajnika, w którym miałam wielokomorową torbiel (zmiana łagodna na 100%). Myślałam, że to może jakieś pierwsze symptomy menopauzy. Poza tym męczę się szybciej i ledwo daję radę "przeżyć" dzień bez drzemki. Wcześniej nie do pomyślenia. Na dodatek po latach walki z nadwagą, ku swojej uciesze schudłam. Wprawdzie niewiele, ale jednak mnie to zastanawia.
Czy jest możliwe, że ten "guz" (nazywam umownie, bo łatwiej) pojawił się w ciągu ostatnich miesięcy? Przed usunięciem jajnika i po usunięciu również miałam kilka badań usg i żadne nie wykazało zmiany na śledzionie. Czy możliwe, że lekarz wykonujący usg nie zauważył tego wcześniej? Przeoczył może? Wolałabym, żeby to był jakiś naczyniak, który sobie tam po prostu jest
Proszę o jakieś podpowiedzi co do chirurga.
Aaaa! Jak zapytałam o biopsję, to lekarz powiedział, że wyklucza tę możliwość i mam działać w kierunku usunięcia całego narządu :/
Pozdrawiam
Kasia - Gość
- Guz na jelicie cienkim 30cmForum: Chirurgia onkologiczna
- Chirurg onkolog prywatnie
Szukam dobrego chirurga onkologa z Wrocławia lub okolic. Zalezy mi na czasie. Mój...
Forum: Chirurgia onkologiczna - Rak watroby
Witam, moj tata ma raka watroby zlosliwego ... za pozno zalozyli mu dilo... I miesiac na biopsje...
Forum: Chirurgia onkologiczna - Wydzielina z Pępka
Witam, nie wiem czy wybrałam dobre forum na to pytanie ale Mój problem polega na tym...
Forum: Chirurgia onkologiczna
- Tematy:
- operacja onkologiczna