Zaparcia w trakcie leczenia onkologicznego - zalecenia żywieniowe

O zaparciach mówimy wówczas, gdy stolec oddawany jest rzadziej niż 3 razy w ciągu tygodnia lub gdy zmienia się jego konsystencja- jest on twardy, zbity lub oddawany z trudnością. Najczęstszą przyczyną zaparć wśród pacjentów chorych na nowotwory jest: chemioterapia, radioterapia, silne leki przeciwbólowe, mała podaż błonnika w diecie oraz nieodpowiednia ilość wypijanych płynów w ciągu doby.
W przypadku niefarmakologicznego leczenia zaparć pacjenci powinni:
- wypijać co najmniej 10-12 szklanek (2,5-3l) letnich płynów dziennie,
- codziennie spożywać mleczne produkty fermentowane np. jogurty naturalne, maślankę, kefir z dodatkiem suszonych owoców, siemienia lnianego lub otrąb,
- każdego dnia spożywać produkty oraz posiłki obfitujące w błonnik pokarmowy np. pieczywo pełnoziarniste, kasze,
- wykluczyć z diety lub wyeliminować produkty sprzyjające powstawaniu zaparć min.: kakao, czekolada, pieczywo cukiernicze, słodycze, biały ryż, produkty z dużą ilością tłuszczu,
- unikać spożycia produktów zapierających takich jak: szparagi, fasola, groch, grzyby oraz orzechy ze względu na długi proces trawienia i zalegania w żołądku,
- opcjonalnie spróbować dodawać ok. 1 łyżeczkę na porcję posiłku olejów lub oliwy z oliwek podczas przygotowywania kasz, makaronu lub ryżu,
- włączyć do jadłospisu suszone śliwki, morele, rodzynki, daktyle i figi (w ograniczonych ilościach, ze względu na sporą zawartość cukru jaka w nich występuje),
- pamiętać o aktywności fizycznej, która pobudza perystaltykę jelit, najlepszymi formami przeciwdziałającymi zaparciom są: spacer, pół godzinny bieg lub pływanie co drugi dzień.
fot. panthermedia
Znane są również metod niekonwencjonalnych pomocnych przy leczeniu zaparć, należy jednak pamiętać, że nie podlegały one żadnym badaniom i stanowią jedynie sumę własnych obserwacji chorujących pacjentów. Można jednak próbować je stosować i obserwować swój organizm. Wśród najczęstszych niekonwencjonalnych metod pacjenci zmagający się z zaparciami pochodzenia nowotworowego wymieniali:
- spożywanie po każdym posiłku 2-3 suszonych śliwek, uprzednio moczonych przez 24 godziny w wodzie,
- wypijanie bezpośrednio przez głównym posiłkiem dnia 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego lub sojowego,
- zjadać bezpośrednio przed kolacją 1 łyżeczkę siemienia lnianego, popijając wodą.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Jarosz M., Sajór I.: Żywienie chorych z nowotworami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
Jarosz M., Dzieniszewski J.: Zaparcia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010