Probiotyki - przyjaciele układu immunologicznego

W organizmie każdego człowieka żyją miliardy bakterii, większość z nich skumulowana jest w układzie trawiennym- część bakterii wykazuje korzystne działanie na funkcjonowanie organizmu, a część niestety nie. Grupa bakterii, które wspierają organizm w walce z chorobą nowotworową to probiotyki. Probiotyki pomagają utrzymać w zdrowiu układ trawienny poprzez zachowanie równowagi pomiędzy szkodliwymi i niekorzystnymi bakteriami.
Utrzymanie równowagi mikroflory przewodu pokarmowego, zależy w główniej mierze od tego jak skomponowana jest codzienna dieta. Tych korzystnych bakterii do organizmu możemy dostarczyć zarówno przy pomocy produktów spożywczych oraz w postaci suplementów z wyselekcjonowanymi szczepami.
Źródła probiotyków
W chwili obecnej dobrym ich źródłem są produkty mleczne np. jogurty. Według badań właściwy rodzaj jogurtu może mieć duże znaczenie przy zapobieganiu nowotworom jelita grubego, gdyż bakteria Lactobacillus acidophilus, (znajdująca się w składzie niektórych jogurtów) spowalnia rozwój raka jelita grubego. W niektórych badaniach zaobserwowano również niższy wskaźnik przypadków raka jelita wśród grupy osób spożywających większą niż przeciętnie ilość fermentowanych produktów mlecznych.
fot. panthermedia
Doskonałym źródłem tych dobroczynnych bakterii mogą być również: kiszona kapusta, ogórki kwaszone oraz kwas chlebowy i wszystkie produkty na jego bazie. Mimo, iż bakterie te wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, pacjenci w okresie intensywnego leczenia przeciwnowotworowego powinni ostrożnie spożywać produkty obfitujące w bakterie, gdyż nawet minimalna ich ilość w diecie może wywołać odwrotny niż zamierzony efekt. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem i dietetykiem, w którym momencie leczenia probiotyki można włączyć do codziennej diety.
Probiotyki mogą pomóc także podczas przeziębienia albo grypy lub dalekich podróży. Dodatkowo ich przyjmowanie powinny rozważyć osoby starsze oraz dzieci zmagające się z alergiami.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- M.E Sanders.: “Considrations for use probiotic bacteria to module human health”, The Jurnal of Nutrition, 2000, R.K.Peters, i in.: “Diet and colon cancer in Los Angeles County, California”, Cancer Causes and Control