Zaloguj
Reklama

Zmiany w ilości tłuszczu i błonnika dostarczanych w diecie a stężenia hormonów w surowicy: strategie żywieniowe w prewencji raka piersi

Autorzy: Forman MR
Zmiany w ilości tłuszczu i błonnika dostarczanych w diecie a stężenia hormonów w surowicy: strategie żywieniowe w prewencji raka piersi
Fot. ojoimages
(1)

Meta-analizy badań epidemiologicznych i badań migracyjnych związanych z państwami o profilu występowania ryzyka raka piersi od niskiego do wysokiego oraz w oparciu o wyniki doświadczalnych na zwierzętach potwierdziła występowanie powiązania pomiędzy ilością spożywanego tłuszczu a ryzykiem wystąpienia raka piersi.

Reklama

W oparciu o otrzymane wyniki nowe badania ukierunkowują się na zmniejszenie ilości spożywanego tłuszczu a zwiększenie spożycia owoców, warzyw i błonnika stosując stężenia hormonów jako biomarkery obniżenia ryzyka wystąpienia raka piersi.

Praca ma charakter przeglądowy i dotyczy zmian, jakie do tej pory wprowadzono w związku z badaniem modyfikacji diety dotyczącej spożycia tłuszczu i błonnika oraz związanego z tym stężenia hormonów w surowicy. Trendy dotyczące problemu otyłości, wieku, początku okresu dojrzewania i pierwszej miesiączki stanowią wyzwania dla skutecznej prewencji dotyczącej diety.

Jako jeden z głównych celów postawiono stworzenie naukowego i doświadczalnego podejścia do problemu zmian przyzwyczajeń żywieniowych biorąc pod uwagę różnice dotyczące zużycia energii w różnych grupach etnicznych, które to wpływają na masę ciała i ilości hormonów, co z kolei oddziałuje na ryzyko występowania raka piersi.

Piśmiennictwo

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.

Źródło tekstu:

  • J Nutr. 2007 Jan;137(1):170S-4S.

Kategorie ICD:


Reklama
(1)
Komentarze