Zaloguj
Reklama

Truskawki a rak przełyku

Truskawki a rak przełyku
Fot. ojoimages
(3)

Spożywanie truskawek zmniejsza stopień zaawansowania przełyku Barretta.

Reklama

U 10 do 20 procent osób z przewlekłym refluksem żołądkowo-przełykowym rozwija się zmiana przedrakowa, tzw. przełyk Barretta. Stan ten wiąże się z ryzykiem zachorowania na raka tego narządu wynosi 0,6-0,7 procent na rok.

Tong Chen z Uniwersytetu Stanowego Ohio w Columbus (USA) i współpracownicy poddali niedawno badaniom 36 pacjentów narodowości chińskiej z przełykiem Barretta. Uzyskane wyniki zostały przedstawione na 102. dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem, które odbyło się w Orlando na Florydzie pomiędzy 2 a 6 kwietnia.

Jak stwierdzili naukowcy, codzienne spożywanie 60 gramów liofilizowanych truskawek w ciągu 6 miesięcy u zdecydowanej większości pacjentów spowodowało zmniejszenie stopnia zaawansowania przełyku Barretta. Wynik ten potwierdza wnioski otrzymane z analogicznych badań przeprowadzonych na szczurach.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • American Association for Cancer Research 102nd Annual Meeting

Adres www źródła:

Kategorie ICD:

Kategorie ATC:


Reklama
(3)
Komentarze