Zaloguj
Reklama

Stosowanie diety zawierającej duże ilości warzyw i owoców nie jest konieczne w przypadkach pacjentek wyleczonych z raka piersi.

Autorzy: mgr Magdalena Szumska-Kostrzewska
Stosowanie diety zawierającej duże ilości warzyw i owoców nie jest konieczne w przypadkach pacjentek wyleczonych z raka piersi.
Fot. Pantherstock
(5)

Spożywanie bardzo dużych ilości warzyw, owoców i błonnika oraz małej ilości tłuszczu nie przyczynia się do obniżenia nawrotów raka piersi czy też zgonów związanych z rakiem piersi. Dotyczy to pacjentek po zakończonym leczeniu raka piersi będącego we wczesnym stadium rozwoju, które uważane są już za wolne od choroby.

Naukowcy z Rebecca and John Moores Cancer Center przy Uniwersytecie Kalifornijskim wykryli, iż taka intensywna dieta nie powoduje dodatkowych korzyści w porównaniu do ogólnie zalecanej diety.

Reklama

W badaniu uczestniczyło 3088 pacjentek wyleczonych z raka piersi będących w przedziale wiekowym 18-70 lat, czas od wyleczenia wahał się od 6 do 11 lat. Uczestniczki badania losowo podzielono na dwie grupy w zależności od stosowanej diety. Grupa kontrolna stosowała dietę zalecaną przez U.S. Department of Agriculture (USDA). Druga grupa stosowała dietę, która przewidywała 5 posiłków warzywnych, 16 uncji soku z warzyw, 2 posiłki owocowe, 30 gram błonnika i ograniczoną ilość tłuszczu.

Na początku badania obie grupy spożywały podobne ilości warzyw i owoców ( przeciętnie 7 porcji dziennie), błonnika i ilości kalorii związanych ze spożywaniem tłuszczu. Stopniowo grupa z intensywną dietą bogatą w warzywa i owoce zmieniała powoli swoje nawyki żywieniowe pod kontrolą dietetyków.

Po upływie 4 roku badania grupa z intensywną dietą w porównaniu do grupy porównawczej nadal spożywała więcej warzyw (+65%), więcej owoców  (+25%), więcej błonnika (+30%) oraz mniej tłuszczu (-13%).

Po upływie 7 lat badania nie zaobserwowano żadnych różnic dotyczących nawrotów czy też przeżyć pomiędzy grupami: u około 17% kobiet w obu grupach nastąpił nawrót choroby lub też pojawiły się nowe ogniska choroby a 10% pacjentek w obu grupach zmarło.

Nie oznacza to, iż należy przestać zawracać uwagę na naszą dietę. Oprócz regularnych ćwiczeń, odpowiednia dieta bogata w owoce i warzywa i umiarkowane ilości tłuszczu jest nadal jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie zdrowia.

Należy wziąć pod uwagę, iż wyniki badań dotyczą tylko pacjentek wyleczonych z raka piersi.

Okres 7 lat od wyleczenia jest również stosunkowo krótki dla kobiet młodych i w średnim wieku, u których wcześniej zdiagnozowano raka piersi. Możliwe są również przy takiej diecie późniejsze korzyści obniżające ryzyko chorób serca.

Piśmiennictwo

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek

Źródło tekstu:

  • Journal of the American Medical Association.

Kategorie ICD:


Reklama
(5)
Komentarze