Zaloguj
Reklama

Spożycie syropu fruktozowego a rak jelita grubego

Spożycie syropu fruktozowego a rak jelita grubego
Fot. panthermedia
(0)

O tym, że spożywany w nadmiarze cukier może szkodzić zdrowiu, wiadomo nie od dziś – sprzyja on przecież chociażby nadmiernej masie ciała. Tak naprawdę okazuje się jednak, że słodka substancja może stwarzać zdecydowanie więcej zagrożeń, niż można by tylko przypuszczać – uczeni z ośrodków w Stanach Zjednoczonych prowadzili badania, które dotyczyły związku pomiędzy jednym ze stosowanych m.in. do słodzenia napojów węglowodanem a rakiem jelita grubego. Uzyskane przez nich wnioski optymizmem niestety nie napawają.

Reklama

Analizowaniem związku pomiędzy spożyciem cukru a rakiem jelita grubego zajmowali się specjaliści z dwóch amerykańskich ośrodków: Baylor College of Medicine w Houston oraz Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku. Szczególną ich uwagę przykuł syrop fruktozowy pochodzenia kukurydzianego – substancja ta jest bowiem często wykorzystywana do słodzenia różnych, powszechnie dostępnych w naszych sklepach, napojów.

Amerykanie swoje badania prowadzili na myszach. Gryzoniom usuwano między innymi gen APC – miało to odzwierciedlać problem, który dość często spotykany jest u ludzi chorujących na raka jelita grubego, u których występuje nierzadko mutacja tego właśnie genu. Następnie zwierzętom podawano syrop fruktozowy – ostatecznie okazało się, że (w porównaniu do myszy, które piły zwyczajną wodę) u gryzoni dochodziło do występowania nie tylko znacznie większych zmian nowotworowych, ale i u tych myszy nowotwór jelita grubego miał zdecydowanie większy stopień zaawansowania.

Autorzy badania zastanawiali się jednak, dlaczego u zwierząt, które przyjmowały syrop fruktozowy, dochodziło do opisywanych wyżej zmian. Po pierwsze udało się im zaobserwować, że u gryzoni tych poziomy fruktozy były wysokie nie tylko we krwi, ale i w okolicy samych zmian nowotworowych. Dodatkowo zauważono również i to, że wysokie poziomy tego węglowodanu sprzyjać mogły różnym niepożądanym procesom, które wspierają rozwój raka – promowane mogło wtedy być zarówno powstawanie nowych błon komórkowych, jak i czynników wzrostu czy substancji o działaniu prozapalnym.

Biorąc pod uwagę powyższe, stwierdzić można jedno: nadmierne ilości fruktozy najprawdopodobniej naprawdę mogą być szkodliwe dla zdrowia. Autorzy badań sugerują więc, aby unikać picia dużych ilości słodzonych tym cukrem napojów. Zwracają oni jednak uwagę na jeszcze jeden ciekawy aspekt: otóż tak jak glukoza jest niezbędnym dla organizmu cukrem, tak już fruktoza niekoniecznie – w przyszłości może się więc okazać, że terapie oparte na blokowaniu metabolizmu fruktozy znajdą zastosowanie w leczeniu raka jelita grubego.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze