Zaloguj
Reklama

Salwestrole - naturalna obrona przed rakiem

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • G.A. Potter, M.D. Bruke, “Salvestrols: Natural products with tumour selective activity”, Jurnal of Orthomolecular Medicine, 2006

Salwestrole - naturalna obrona przed rakiem
Fot. medforum
(5)

Salwestrole to grupa związków występująca w sposób naturalny w niektórych roślinach, została odkryta na przełomie 2002-2003 roku, a w chwili obecnej uważa się, że salwestrole mogą stanowić przełom zarówno w profilaktyce przeciwnowotworowej jak i w całym procesie leczenia onkologicznego. Jako, że salwastrole są aktywne tylko bezpośrednio z komórkach nowotworowych, daje to dobry efekt leczenia, bez występowania skutków ubocznych.

Reklama

Resweratrol był pierwszym odkrytym salwestrole, przez wiele lat był obiektem badań nad jego dobroczynnym wpływem na zdrowie człowieka, w tym również badano jego właściwości przeciwnowotworowe, głównie w stosunku do raka piersi. Związek ten występuje najobficiej w czerwonych i zielonych owocach oraz warzywach. Warto jednak wiedzieć, że koncentracja selwastrole w surowcach jest bardzo zróżnicowana i różni się w zależności od tego gdzie i jak daną roślinę hodowano oraz od odmiany warzyw i owoców.

Jednak najwięcej tych dobroczynnych związków znajduje się w surowcach poddawanych hodowli ekologicznej. Obecnie odkrytych jest blisko 50 różnych salwastroli kumulujących się wielu odmianach roślin.

Główna źródła salwestroli w diecie:
Owoce: jabłka, jeżyny, jagody, czarne porzeczki, żurawina, winogrona (w tym wino), cytrusy (głównie pomarańcze i mandarynki), gruszki, truskawki oraz czerwone porzeczki.
Warzywa: karczochy, bakłażan, awokado, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, kapusta pekińska, oliwki, żółta i czerwona papryka, rukola, rzeżucha.
Zioła: bazylia, rumianek, mlecz, ostropest, mięta, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek.


W przypadku chorych zmagających się z chorobami nowotworowymi nie zaleca się przyjmowania salwestroli w postaci suplementów diety, warto natomiast dostarczać je do organizmu wraz z dobrze zbilansowaną, kolorową dietą.

 

Reklama
(5)
Komentarze